Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Ocak 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


'NBŞ üreticileri kazanacak çiftçi ve tüketici kaybedecek'

Şeker Kanun Tasarısı’nın, NBŞ ve şeker pancarı arasında haksız rekabet oluşturacak unsurlar içerdiğini söyleyen PANKOBİRLİK Genel Müdürü Taner Taşpınar, ’Tasarı bu haliyle geçmemeli” dedi.

ANKARA - Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Genel Müdürü Taner Taşpınar, TBMM’de komisyon gündeminde bulunan Şeker Kanun Tasarı’na yönelik açıklamalarda bulundu. TBMM gündeminde bulunan Şeker Kanun Tasarısı’nın, NBŞ ve şeker pancarı arasında haksız rekabet oluşturacak unsurlar içerdiğini, tasarının Türk çiftçisi ve tüketicisi açısından çok tehlikeli kısımları olduğunu belirten Taşpınar, bu haliyle geçmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Türkiye’de zaten Avrupa kotalarının üzerinde bulunan Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotalarının yasa ile daha da arttırıldığını belirten Taşpınar, “Adeta mevcut yapıyı arattıracak değişikliklere yer verilen tasarı da pancar şekeri üreticilerinin hakları elinden alarak NBŞ üreticilerine sunulmuştur” diye konuştu.

Türkiye’de pancardan üretilen şekerin yüzde 10’u kadar NBŞ kotası bulunduğunu, mevcut yasanın Bakanlar Kurulu’na kotayı yüzde 50 arttırma veya azaltma yetkisi verdiğini belirten Taşpınar, “Beklentiler bunun azaltılarak AB seviyesine indirilmesi yönündeyken, tasarıyla yüzde 15’e yükseltilip sabitleniyor” dedi. Bunun Türkiye’de daha az pancar yetiştirilmesi anlamına geleceğini ifade eden Taner Taşpınar, “Pancar katma değeri çok yüksek bir ürün. Tasarı Türkiye’de 970 bin ton daha az pancar üretimi anlamına geliyor. PANKOBİRLİK olarak tasarının bu şekliyle çıkmasını engellemek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

“Sağlık konusunda ciddi riskler var”

Pancar üretiminin azalmasının sağlıklı beslenme açısından da ciddi riskler barındıracağına vurgu yapan Taner Taşpınar, gıda sektöründe yeterli denetim yapılmadığı için şeker yerine geçen ürünlerin öngörülenin çok üzerinde miktarda kullanıldığını söyledi. Bunların vücut tarafından şeker olarak algılanmadığı için insülin salınıp parçalanmadığını ve doğrudan yağa dönüştüğünü söyleyen Taşpınar, sanayiciler tarafından düşük maliyetli olduğu için tercih edildiğini aktardı. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) çerçevesinde kotası bulunmayan ama NBŞ üreten şirketler üzerinde de yeterince denetim yapılamadığını kaydeden Taner Taşpınar, “İzin verilen miktarlar ile piyasada kullanılan miktarlar karşılaştırıldığında büyük miktarda kayıtdışılık olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

“Canan Karatay’ı bilgilendireceğiz”

Profesör Dr. Canan Karatay’ın bazı programlarda kesme şekeri kast ederek çok zararlı olduğunu söylediğini belirten Taner Taşpınar, bu konuyla ilgili olarak da bilim adamlarıyla birlikte özel bir çalışma yaptıklarını söyledi. Şekerin fazlasının zararlı olduğunu ancak insan vücudunun ihtiyaç duyduğu şekeri de mutlaka alması gerektiğini dile getiren Taşpınar, bunun en sağlıklı yolunun da pancar şekeri olduğunun altını çizdi. Taşpınar, önümüzdeki dönemde toplumun şeker tüketiminde bilinçlendirilmesi için özel bir kampanya da başlatacaklarını açıkladı.

“Doğu ve Güneydoğu fabrikaları kapanmasın

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde üretim devamlılığının şart koşulması gerektiğini belirten PANKOBİRLİK Genel Müdürü Taner Taşpınar, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 10 fabrikanın bu kapsamda çok önemli olduğunu anlattı. Bölgede 1 milyar liralık tarımsal üretim olduğunu ve 10 binin üzerinde işçinin çalıştığı fabrikaların çoğunun bölgenin tek sanayi tesisi olduğunu belirten Taşpınar, “İhalelerde arsalar özelleştirme kapsamı dışında bırakılırsa, inşaat şirketleri bu işe girmez, böylece sadece üretim yapacak kişiler fabrikalara talip olur” dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: PANKOBİRLİK, Taner Taşpınar, Canan Karatay, şeker, şeker pancarı
Link: 'NBŞ üreticileri kazanacak çiftçi ve tüketici kaybedecek'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız