Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Aralık 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri

Çorlu'lu sanayicilerle bin U masa etrafında toplandık. Çorlu'nun 1970'lerde "Vahşi" olarak başlayan sanayileşmesinin yarattığı sorunları açıklıkla ele aldık. Sorunların çözümü için Islah OSB çalışmasının öneminde birleştik. Ve bölgenin tarım-hayvancılık -sanayi dengesinde katma değerinin çok daha artabileceği, lojistik avantajı nedeniyle yeni sektörlerin bölgeye gelebileceği  konusunda görüş birliğine vardık.  

 

Çorlu'da ÇİSAD'ın davetlisi olarak Rüştü Bozkurt ile birlikte, "Çorlu'nun ekonomik dinamikleri ve Ticari yaşam" başlıklı toplantıya katıldık. Bir U masa etrafında Çorlu ve yöresinden bazı dernek başkanları ve  sanayi kuruluşları yöneticileriyle Çorlu'nun sorunlarını tartışıp, çözüm arayışlarını ele aldık.

 

Benim toplantı sonrası vardığım sonuç Çorlu'da 1970'li yıllarda "Fabrika kuralım üretelim, istihdam sağlayalım, gerisi önemli değil " diye başlayan ve zaman içersinde 300 fabrikanın kurulması ile sonuçlanan yapı bir yandan üretim, istihdam ve ihracat yaratarak olumluluk yaratmış, bir yandan da üç önemli olumsuzluğa neden olmuş. Bunlardan biri Ergene nehrinin kirlenmesi, bir ikincisi yer altı sularının tükenmeye yüz tutması, üçüncüsü tarım topraklarının verimsiz kullanımı.

 

Şimdi, Çorlu'lular bir bölümü kendilerinden gelen bu sorunları çözebilmek ve daha sağlıklı bir ortam yaratabilmek için arayış içersindeler. Bunun için öncelikle yaratılmış olan bazı olumsuzlukların ortadan kalkmasına İslah OSB yasasının çıkmasının etkili olacağı düşüncesindeler.  Çorlu-Çerkezköy-Lüleburgaz arasında kalan alanda ıslah OSB kurulmasıyla sanayinin gelişiminin daha sağlıklı ve disiplinli olacağına inanıyorlar.

 

Edirne-Tekirdağ ve Kırklareli illerini kapsayan Kalkınma ajansı Trakya Lojistik Master planında 1/100000'lik Ergene Çevre havza düzeninde Çorlu'nun sahip olduğu lojistik avantajların değere dönüşmesini sağlayacağının altını çiziyor. 2011 yılında Kalkınma ajansının Islah OSB çalışmalarının tamamlanması ve kümelenme çalışmalarına yoğunlaşacaklarını belirtiyor.

 

Çorlu'lu sanayiciler kentte ortaklık kültürüne örnek olan bazı başarılı girişimlerden söz ettiler. Çorlu'da İslah OSB kurulmasının ardından yeni alanlarda Savunma Sanayi ve Sağlık gereçleri sanayinde yeni yatırımların önünün açılacağına inançlarını belirttiler. Bölgenin bilişim sektörünün üssü olabilmek açısından da önemli avantajları olduğunun altını çizdiler. İslah OSB kurulması sonrasında bölgede tarım ve hayvancılıkta da yeni ve sağlıklı projelerin gündeme gelebileceğini öne sürdüler. Çorlu'nun havaalanı, limana ve Avrupa'ya yakınlık avantajları nedeniyle lojistik önemi üzerinde durdular. Su sorununun sadece sanayiye bağlanmaması gerektiğini belirterek, suyun evlerde yüzde 12, sanayide yüzde 18 oranında kullanıldığını, asıl büyük sorunun tarımda vahşi sulamadan kaynaklandığını belirttiler. Çorlu'nun sadece bir sanayi merkezi olmadığını tarımda da önemli bir katma değere sahip olduğunu, o alanda da damlama sulamaya geçilmesi gibi ıslah projelerinin gerekli olduğunu dile getirdiler.

 

Çorlu'da yaptığımız bu toplantı yörenin sorunları ve çözümler açısından bir "Ortak akıl" toplantısı niteliğindeydi. Bugüne kadar ki yanlışlar açıklıkla ortaya kondu, akılcı ve yapıcı öneriler gündeme geldi. Şimdi daha dar kapsamlı tartışma alanları saptanarak, bu doğruların hayata geçmesi için sivil insiyatiflerin kendi yol haritası önerilerini ortaya koymaları gerekiyor. Büyük imkanlara sahip olan bölgede tarım-hayvancılık ve sanayi üçlüsünden daha çok verim, daha çok üretim, daha çok istihdam, daha çok ihracat elde etmesi ve refahı artırmasının yolu açılmış görülüyor…

 

 

Osman Arolat

 

http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
23.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız