Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
Tütün ihracatçıları dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat istiyor 

İZMİR (İHA) - Türkiye'de son derece modern tütün işletmeleri bulunduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi Noyan Gürel, Türkiye'de üretilen tütünlerin 3-4 ay içinde işlendiğini geri kalan zaman diliminde işletmelerin atıl kaldığını, yılın geri kalan 8 aylık diliminde tesislerin çalışması için Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihraç amaçlı tütün ithalatı yapmak istediklerini, bu konudaki yasal engelin kaldırılmasını beklediklerini söyledi.

Tütün işletmelerinin yılın 3-4 ayı çalışıp diğer zamanlarda ürün olmadığı için çalışamaması nedeniyle; önemli ölçüde istihdam kaybına, vergi gelirlerinde azalmaya, sosyal ve ekonomik kayıplara neden olduğuna işaret eden Gürel, “Tütün işletmelerinin yılın her ayında tam kapasite ile çalışmalarının önünü tıkayan yürürlükteki 4733 sayılı Kanunun 6. maddesinin 5. paragrafındaki “İşlendikten sonra ihraç amacıyla olsa dahi tütün ithali, ancak üretim ihtiyaçlarıyla sınırlı olarak bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen tütün mamulleri üretenler tarafından yapılabilir” hükmünün değiştirilerek, gerekli kapasiteye sahip yaprak tütün işletmesi olan firmaların da, Dahilde İşleme Rejimi çerçevesinde ihracat koşuluyla tütün ithalatı yapabilmelerine imkan verecek şekilde yeniden düzenlenmesi ülkemize ve sektörümüze önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

Çeşitli nedenlerle yurt dışından getirilmek istenen numune tütünlere de izin verilmediğini anlatan Gürel, şöyle konuştu: “Sorunun çözümü, yasal bir düzenlemeyi gerekli kılıyor, Ege Tütün İhracatçıları Birliği olarak sorunun çözümü amacıyla ilgili kuruluşlar olan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ve Dış Ticaret Müsteşarlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunduk. TAPDK ve DTM tarafından uygun görülen talebimiz, , gerekli yasal alt yapının oluşturulması için, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na sevk edildi. Beklentimiz, gerekli yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesidir. Sözkonusu yasal düzenleme hayata geçtiği takdirde yıllık 400 milyon dolar seviyesinde olan tütün ihracatımızın 1 milyar doları geçebilecektir"

 

 

Ekleme Tarihi
13.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tütün ihracatçıları dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız