Kırıkkale'de hububatı faydalı böcekler koruyacak Kırıkkale'de hububat ekili alanlarda görülen süne zararlısına karşı doğaya 75 bin faydalı böcek bırakıldı.
KIRIKKALE - Kırıkkale'de hububat ekili alanlarda görülen süne zararlısına karşı doğaya 75 bin faydalı böcek salındı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, "parazitoit" adı verilen organizmanın sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanı olduğunu belirtti.
Parazitoitlerin, süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak bu böceğin çoğalmasını engellediğini vurgulayan Kırbaş, doğadaki faydalı böceklerin bu zararlıya yetebilecek düzeyde olmadığını belirtti.
Bu nedenle nisanda Çelebi Dağı'ndan toplanan ve Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne gönderilen 20 bin süneden 75 bin parazitoit üretildiğini aktardı.
Üretilen 75 bin parazitoitin Keskin, Balışeyh ve Delice ilçelerindeki hububat ekili tarlalara bırakarak biyolojik mücadeleye başladıklarını bildiren Kırbaş, şunları kaydetti:
"Oluşturduğumuz 5 ekip yaklaşık 1 ay hububat tarlalarını gezerek süne inişlerini takip etmiştir. Süne yumurtalarının çıkışını önlemek amacıyla da faydalı böcekler dediğimiz parazitoitlerin ekin tarlalarına salımını gerçekleştirdik. Bu faydalı böceklerle süne artışının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. İlimizde yaklaşık olarak 170 bin hektar alanda hububat ekimi yapılmaktadır." |