Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 

Türkiye'nin en kurak havzası olan Tuz Gölü Havzası'nda bu yıl içinde düşen rekor yağışların su ve enerji tasarrufu sağlandığı, son 10 yılında en yüksek rekoltesine ulaşıldığı bildirildi. 

 
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Aksaray Şube Başkanı Doğan İpek, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Aksaray'ın da içinde yer aldığı Tuz Gölü Havzası'nın Türkiye'nin en az yağış alan havzası olduğunu, bölgede ekimi yapılan hububatın da sulu ve kuru tarım yöntemiyle hasat edildiğini söyledi. 
 
Geçmiş yıllarda yaşanan kuraklığın bölge çiftçisini olumsuz etkilediğini belirten İpek, "Aksaray'a düşen yağış miktarının 2000 yılından sonraki dönemde, son iki yıl dışında metrekareye yıllık 235 ile 306 milimetre arasında değiştiğini görmekteyiz. Havzaya deşen yağış miktarındaki bu düşüş, özellikle Kıraç kesime kuru tarımla hububat eken çiftçileri olumsuz etkiledi" dedi. 
 
Son iki yıl içinde rekor yağışlar yaşandığını kaydeden İpek, "2009 yılında 490, 9 milimetre ile Aksaray'da rekor yağış seviyesine ulaşılırken, 2010 yılında ise 462, 7 milimetre yağış düştü" diye konuştu. 
 
-YAĞMUR BEREKETİ YAŞANIYOR- 
 
Tuz Gölü Havzası'nda bu yıl yağmur bereketi yaşandığını vurgulayan İpek, 
 
"Türkiye'nin en kurak havzası olan Tuz Gölü Havzası'nda bu yıl içinde düşen rekor yağışlar su ve enerji tasarrufu sağlarken, son 10 yılın en yüksek rekoltesine ulaşıldı" dedi. 
 
2011 yılında özellikle ilkbahar yağışlarının hububatı olumlu etkilediğini ifade eden İpek, şunları kaydetti: 
 
"Tuz Gölü Havzası'nda yer üstü su kaynağının yok denecek kadar az olması nedeniyle çiftçinin gözü gökyüzünde. Bu yılda ilk 6 aydaki yağışların toplamı 300 milimetreye yaklaştı. Özellikle Mayıs ayında 80 milimetre ile son 10 yılın en yüksek yağışı düşerken, rekolteyi de beraberinde getirdi. Sulu tarım alanlarında hububat ürünlerine 2 veya 3 kez su verilirken, bu yıl bir kez verilen su yeterli oldu. Yağışlarla su tasarrufu sağlanırken, yetkililerden aldığımız bilgiye göre yeraltı su seviyesi de 3 metre yükseldi. Ayrıca yeraltından daha az su çekildiği için enerji tasarrufu da yapılmış oldu. " 
 
-KIRAÇ ALANDA REKOLTE SEVİNCİ- 
 
Yağışların hububattaki su ihtiyacını fazlasıyla karşıladığını ve rekolteyi beraberinde getirdiğini kaydeden İpek, şöyle devam etti: 
 
"Bu yıl Kıraç alandaki hububatla, sulanan alanlardaki hububat arasında fark yok denecek kadar az. Kıraç alanlarda kurak dönemde dekardan 200-400 kilogram hububat alınırken, bu yıl dekardan 400-600 kilogram hububat alınıyor. Geçmiş yıllarda sulanan alanlarda dekarda 400-600 kilogram verim alırken, bu yıl dekarda 700-800 kilogram civarına ürün alınıyor. Tuz Gölü'ne doğru birinci sınıf ekmeklik buğday ekilen ve sulanan alanlarda bu verimin dekarda 800 kilogramı geçtiği alan bulunuyor. Yağışlarla birlikte son 10 yıldaki en yüksek rekolte seviyesine ulaştık. " 
 
2011'de hububat üzerinde gelişen hastalıkların iklime boyun eğdiğini dile getiren İpek, "Bu yıl ilkbahar döneminde yağışın ardından güneş açtığı için süne ve kınacık gibi hastalıkların etkisi az oldu. Hastalıklar bulutlu havada rutubet nedeniyle daha çabuk gelişmekte. Bu olmadığı içinde hububat bu yıl daha kaliteli" dedi. 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Türkiye'nin En Kurak Havzasında Yağmur Bereketi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız