Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
pepino 


Malatya’da Pepinodan İyi Verim Alındı

MALATYA (İHA) - Malatya’da deneme amaçlı Pepino üretimi yapıldığı ve üstün verim alındığı bildirildi.
Battalgazi ilçesinde “Pepino” yetiştirme tekniğini üreticilere öğretmek ve ürünü tanıtmak amacıyla 420 metrekarelik alana bin 30 adet fide dikilerek demonstrasyon kuruldu.
 
Pepinonun dikili olduğu alanda incelemelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi’ye Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şevket Başyiğit ile Battalgazi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fatma Kurtaydın eşlik etti.
Selvi yaptığı açıklamada, “Farklı ürünleri ve yetiştirme tekniklerini çiftçimize öğretmek bu sayede üreticimizin ekonomik alanda güçlü hale gelmesi, müdürlüğümüzün temel hedefleri arasında olduğunu bu nedenle birçok üründe demonstrayon, tarla günü, ve çiftçi toplantıları düzenliyoruz” diyerek, “ Pepino, kavun aromalı meyve, eti sulu ve ince kabuklu olup meyve ağırlığı genellikle 150-600 gram arasında olan içeriğindeki A ve C vitaminlerinin oldukça fazla olması nedeniyle çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı bilinmektedir. Meyvenin ham hali özellikle şeker hastaları için tavsiye edilir; çünkü tam olgunlaşmamış pepino meyvesinin şeker oranı daha düşüktür. Kalsiyum açısından zengin bir bitkidir. Bu nedenle Malatya halkının sofralarında artık pepinoyu görmek istiyoruz “ifadelerini kullandı.
 
Demonstrasyon sorumlusu Ziraat Mühendisi Akif Canal ise yetiştiricilik konusunda yaptığı açıklamada “Kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır. Ticari anlamda pepino çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden sık sık sulama yapılır. Pepino bitkisi ticari anlamda yapıldığında işçiliği en aza indirmek ve verimi yüksek rekolteye çıkarabilmek için dikimden önce yerin hazırlanması yapılmalı, sıra üzeri tel çekilmelidir. İdeal olan sıra arası 90-100 cm fide arası 45 cm dir. Fideyi sırığa bağladığınızda budaması ve bakımı çok zor ve zaman alıcı olmaktadır. 1000 m² alana ticari anlamda 2 bin 200 fide dikilmektedir. Bunun getirisi ise tam anlamıyla budama ve sulama zamanında ve yeterli derecede yapılır ise normal şartlarda en asgarisi her bir fide 5 kg meyve verir. Bu da dekarda en az 11 ton gibi bir rakam olur. Bitki aşırı ilaç ve gübre istememektedir” dedi.

Ekleme Tarihi
02.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Malatya’da Pepinodan İyi Verim Alındı
Link: Malatya’da Pepinodan İyi Verim Alındı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız