Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
lavanta hasatı 


Lavantanın merkezi Keçiborlu'da hasat başladı

Isparta’nın Keçiborlu ilçesinde son yıllarda hızla gelişerek üretimi yapılan lavanta için hasat başladı. Ramazan ayının bitmesiyle hasada başlanan lavantalar, hem kurutularak hem de yaş olarak satılıyor. Lavanta üreticileri ise, devletten lavanta gibi yağlı bitkilere de destek istiyor.

Keçiborlu’da yaklaşık 3 bin dekarlık alanda lavanta üretimi yapılırken, bu üretimden yaklaşık 5 ton lavanta yağı elde ediliyor. Lavanta yağı ise kozmetik, gıda ve alternatif tıp gibi bir çok alanda kullanılıyor. Bu yıl yaş lavantanın kilosunun 80 kuruş, kuru lavanta tohumunun kilosunun da 7 liraya alıcı bulduğu söyleniyor. Keçiborlu ilçesine bağlı Senir, Ardıçlı, Güneykent ve Aydoğmuş gibi köylerde üretimi yapılan lavantanın, en çok üretildiği yer ise Kuyucak köyü. Tarım arazilerinin yüzde 75’inin lavantayla kaplı olduğu Kuyucak havzasında, emekli olduktan sonra kendisini köye adayan ve bir süre sonra hobi olarak yapmaya başladığı lavanta üretimini Dünya’ya duyuran Kuyucaklı Ziya Doğan, lavanta üretiminin incelikleri konusunda şu bilgileri verdi: "Lavanta dikildikten sonra ilk yıl çiçeklenmiyor ancak daha sonra 20-25 yıl ürün vermeyi sürdürüyor. Temmuz ve Ağustos aylarında hasadını yapıyoruz. Biçtiğimiz lavantaları kurutarak tohumlarını ayırıyoruz. Kuru çiçek olarak ya da, tazeyken yağını çıkartarak satıyoruz. Kuyucak köyünde hemen herkes lavanta üretimiyle geçiniyor. Yani lavantanın ana merkezi burası." diye konuştu.

Lavanta üretimi ile uğraşan bir başka üretici Kazım Tetik ise normalde hasadın 25 Ağustosgibi başladığını, ancak bu yıl havaların sıcak gitmesinden dolayı 10 gün erken başladığını söyledi. Lavanta hasadının ortalama 1 ay sürdüğünü bildiren Tetik, lavantanın hasat edilmesi ile ilgili şöyle konuştu: "Sabah ortalık aydınlandığında saat 05:30 gibi lavanta biçimine başlarız. Biçimi isteyen motorlu testere ile isteyen de orakla biçer. Sabahki işlem saat 11:00” a kadar devam eder. Havanın ısınmasıyla birlikte çoğu üretici evine gidip istirahate çekilir. Lavanta biçimi akşam saat 16.00 gibi tekrar başlar. Bu işlem de akşam karanlığına kadar devam eder. Kesilen lavantalar deste haline getirilerek traktörlere yükleriz. Daha sonra lavantaları harman yeri dediğimiz yere götürüp 24 saat kuruturuz. Kurutulan lavantalar daha sonra tohumu alınarak elekten geçirilir. Elekten geçirilen tohumlar satılmak üzere çuvallara konulur ve evlerine götürüp satımını yaparlar. Lavantanın bir de kesildikten sonra yağı çıkartılması için yaş olarak satımı var. Ama vatandaş genel olarak kuru tohumun satımını yapıyor. Çünkü bunun avantajlı oluyor."

"ÇEKİRGELER LAVANTAYA ZARAR VERİYOR"

Lavantanın üretiminde bu yıl çekirge sorunu yaşadıklarını belirten üreticiler, geçmişte hiç olmadığı bir şekilde çekirgelerin lavanta tarlalarına zarar verdiğini ifade ettiler. Filizlenmeye başlayan bitkiyi yiyerek ürüne zarar veren çekirgeler için yetkililerin inceleme yapmalarını isteyen üreticiler, bakanlığın da lavanta gibi yağlı bitkilere de destekleme yapmasını istediklerini belirtti.

LAVANTANIN BALINI ÜRETTİ

Emekli olduktan sonra köyüne yerleşen ve bir süre lavanta yetiştiren Ziya Doğan, şimdi de lavantanın balını üretti. Gül ve lavanta üretiminin Kuyucak ve bölgesinde arıcılık için de çok uygun olduğunu keşfeden Doğan, "Eşe dosta ikram ederek başladığım bal üretimi çok geçmeden başarıya ulaştı. Yılda yaklaşık 1 ton lavanta balı üretiyorum. Şimdiki hedefim ise ürettiğim balların marka tescilini yaptırmak." dedi.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
18.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Lavantanın merkezi Keçiborlu'da hasat başladı
Link: Lavantanın merkezi Keçiborlu'da hasat başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız