Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Ocak 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


İthal yeme 3 milyar dolar ödedik

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği raporuna göre Türkiye’nin yem hammaddesi üretiminde dışa bağımlılığı, hayvancılıkta maliyetleri artırıyor. İthalat 2013’te 6 milyon tonu buldu. Sektör temsilcileri, çözüm için yem bitkileri üretiminin ve meraların etkin kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) açıkladığı rapora göre Türkiye’de yem hammaddesi üretimi ihtiyacını karşılayamadığı için ithalat yoluna gidiyor. Buna göre 2013’te gerçekleştirilen yaklaşık 6 milyon ton yem hammaddesi ithalatı karşılığında 3 milyar dolar ödendi. Yem hammaddelerinin temininde dışa bağımlılık sebebiyle döviz fiyatlarındaki artış, hayvancılıkta maliyetleri de doğrudan artırdı. TOBB Hayvancılık Meclisi’nin hazırladığı raporda “Yem ve yem hammaddelerinde fiyat yüksekliği ve kaba yem problemi” de yer aldı.

Raporda, Türkiye’de yem hammaddesi üretimi ihtiyacını karşılayamadığı, bu nedenle ithalat yoluna gidildiği ifade edildi. Konuya ilişkin çözüm önerileri de raporda yer aldı. Yem hammaddeleri ithalatının her geçen yıl arttığını ve bitkisel üretimdeki hızın hayvansal üretime artışındaki yetiştiremediğini anlatan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Karakuş, insanların daha fazla protein tüketmeye devam ettiğini paylaştı. Karakuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teşvik ve destekleme politikalarına ilişkin ise doğru yönlendirme yapılmadığını ve yanlış şekilde para harcandığını söyledi.

Türkiye’de özel hayvancılık sektöründe yer alan TOBB Hayvancılık Meclis’i beş maddelik sorunlar listesini ‘7. Sektörel Ekonomik Şûrası’nda gündeme taşıdı. Meclisin dile getirdiği maddelerden en dikkat çekici olanı ise Türkiye’nin hayvancılık için yurtdışından ithal ettiği yeme 3 milyar dolar ödemesi oldu. Meclis, çözüm için hazırladığı öneriler arasında, “Yem hammaddelerinin üretimini artırmak için yem bitkileri üretimi ve meraların etkin kullanımı teşvik edilmeli, iklim ve arazi koşulları gözetilerek bakanlık tarafından üretim planlaması yapılmalı.” yer aldı. Bu maddelere ek olarak Türkiye’de açığı bulunan ve net ithalatçı olunan yem hammaddelerinin ithalatında uygulanan yüksek gümrük vergilerinin dönemsel olarak düşürülmesi gerektiğine dikkat çekildi. Gümrük vergilerinde önerilen uygulama yapılırken de gecikmelere mahal verilmemesi gerektiği vurgulandı. Öte yandan Türkiye’nin en büyük bin sanayi kuruluşu listesinde hayvancılık sektöründen 7 kuruluş yer aldı. Bunun yanında en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisine sektörden 3 firma girdi. Ayrıca sektörün ihracat rakamları da toplam içerisinde sadece binde 5’lik bir yer tutuyor.

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Karakuş, “Geçen yılki sektör kurulları toplantısındaki maddeleri getirin. Bunlarla üst üste koyun, hemen hemen aynı. Değişen bir şey yok.” dedi. Yem hammaddeleri ithalatının yıllardır devam ettiğinin altını çizen Karakuş, “Yem hammaddeleri ithalatı her geçen yıl artıyor maalesef. Biz hayvansal üretim artışındaki hıza bitkisel üretimdeki artış hızını yetiştiremiyoruz.” ifadelerini kullandı. Karakuş, yem hammaddesi ithalatının her yıl yarım milyon ton yani yaklaşık yüzde 5-10 civarında artarak devam ettiğini ve önümüzdeki yıl 6 milyon tonluk ithalatın 7 milyon tona çıkabileceğini kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İthal yeme, 3 milyar dolar ödedik, hayvancılık, yem, ithal
Link: İthal yeme 3 milyar dolar ödedik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız