Yem Bitkileri Tohumluk Dağıtımı GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, tarım alanları içerisindeki yem bitkisi ekiliş alanlarının artırılması amacıyla silajlık mısır, fiğ, yonca gibi yem bitkileri tohumlukları dağıtılacağı bildirildi.
Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kaliteli kaba yem sorunun çözümü için hayvan yetiştiricilerine hayvan besleme konularında eğitim çalışmaları yapılmakta, mevcut mera alanları ıslah edilerek otlamaya açılmakta ayrıca, İlimiz tarım alanları içerisindeki yem bitkisi ekiliş alanlarının artırılması amacıyla İl Özel İdare bütçesinden sağlanan finansman kaynağı ile silajlık mısır, fiğ, yonca gibi yem bitkileri tohumlukları satın alınarak yetiştiricilerimize dağıtımı yapılmakta böylece yem bitkisi ekiliş alanları yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.
Ayrıca; balya, silaj ve ot biçme makineleri satın alınmış ve İlçe Müdürlüklerimize dağıtımı yapılarak çiftçilerimizin hizmetine sunulmuştur. İlimiz hayvancılığın kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanması ve üreticilerin gelir düzeyinin yükselmesi hususu İl Özel İdare Strateji Planına dahil edilmiştir. Satın alınan tohumluklar, üreticilerimize çok düşük bir bedelle verilerek yetiştiriciler teşvik edilmektedir.
Hedefimiz büyükbaş hayvan başına ortalama 2 dekar alanda kaba yem üretiminin sağlanmasıdır. 2003-2012 yılları arasında İl Özel İdare bütçesinden temin edilen kaynaklarla alınan tohumlarının da ifade edildiği açkılama şöyle devam etti, 60 bin 825 kilo kompoze mısır tohumu, 2 bin 950 torba hibrit silajlık mısır tohumu, 456 bin kilo fiğ tohumu, 2 bin kilo yonca tohumu satın alınarak yetiştiricilerimize dağıtımı yapılmıştır. 8 adet balya makinesi, 20 adet silaj makinesi, 1 adet ot biçme makinesi alımı yapılarak çiftçilerin hizmetine sunulmuştur.
Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalar ve Bakanlığımızın destekleme politikaları neticesinde İlimizde hayvancılık faaliyetleri önemli ölçüde gelişmiştir. Müdürlüğümüz tarafından alımı yapılan 600 torba silajlık mısır tohumunun dağıtımı yapılacaktır. Bu tohumluklarla 4 bin dekar alanda silajlık mısır ekimi yapılacak olup ortalama 20 bin ton mısır silajı elde edilecektir. Müdürlüğümüzce, hayvancılık sektöründeki kaliteli kaba yem sorunun çözümü için yem bitkileri ekilişleri geliştirme projeleri önümüzdeki yıllarda uygulanacak olup, hayvancılık konularında da eğitim ve yayım faaliyetlerimiz devam edecektir.” (İHA) |