Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Kuluçka-Civciv
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Kesim-Depolama
 Et ve et ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


“Köy Tavukçuluğuna Dönüş Başladı”

BURSA (İHA) - Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Önder Canbolat, köy tavukçuluğunu geliştirmek için harekete geçtiklerini belirterek, dar kümesler yerine hareket serbestliği olan yerlerde yetiştirilen tavukların etlerinin ve yumurtalarının daha sağlıklı olduğunu söyledi.


Avrupa Birliği ülkelerinde ve gelişmiş ülkelerde köy tavukçuluğa dönüşün başladığını Canbolat, hayvanların rahat ortamlarda yetişmesinin daha sağlıklı et ve yumurta elde edilmesini sağladığını ifade etti. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zeotekni Bölümü olarak kafes tavukçuluğu ile serbest tavuk yetiştiriciliği arasındaki farkı görmek için böyle bir uygulama gerçekleştirdiklerini belirten Canbolat, "Şu anda yumurta tavukları kümeslerde kafeslerde yetiştiriliyor. Son yıllarda hayvan refahı düşünülerek serbest tavukçuluğa geçildi. Bilhassa Avrupa Birliği ve gelişmiş ülkelerde serbest tavukçuluk, yani bir nevi köy tavukçuluğuna dönüş var.
 
Hayvanların daha geniş ortamlarda yetişmesi, daha yüksek verim ve sağlıklı ürün vermesini sağlıyor. Şu anda biz burada 500 civarında tavuk üzerinde çalışmalarımızı ilerletiyoruz. Tavuklar burada içeri ve dışarı çıkarak doğal ortamda yaşıyor. Yağmurda, karda, güneşte ve yılın 4 mevsimi serbest olarak yaşadıkları için daha doğal ürün veriyorlar. Hayvanları dar alanlara sıkıştırarak ürün elde etmek insani açıdan da doğru değil. Bunlar düşünülerek yeni kanunlar çıkarıldı. 10 yıl içerisinde tamamen bu sisteme geçirilmesi üzerine tavsiye kararları var" diye konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
24.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Köy tavukçuluğu, kümes, Bursa, Önder Canbolat, Uludağ Üniversitesi, dönüşüm
Link: 'Köy Tavukçuluğuna Dönüş Başladı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız