Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Kuluçka-Civciv
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Kesim-Depolama
 Et ve et ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Mahalleye dönüşen köylerin kümes çıkmazı

Bodrum Tarım İlçe Müdürlüğü'nün köylerdeki ahır ve kümeslerin kaldırılması yönündeki yazısı tartışma yarattı.


Büyükşehir Yasası ile birlikte Türkiye genelinde 16 binin üzerinde köy ‘mahalle’ oluyor. Mahalleye dönüştürülecek köylerdeki ahır ve kümeslerin akıbeti ise tartışma konusu. Ahır ve kümeslerin kaldırılıp kaldırılmayacağı tartışılırken büyükşehir olan Muğla’nın Bodrum ilçesi Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 17 Aralık’ta ‘Umumi Hıfzıssıhha Kararı’ başlıklı bir yazı gönderdi. Yazıda “Yerleşim alanına yakın hayvancılık yapılmasıyla ilgili olarak BİMER’e çok sayıda şikâyet geliyor. İlçe merkezi , beldeler ve köylerde meskûn mahal içindeki tüm ahırlar ve kümesler ivedi olarak kaldırılarak yerleşim alanı dışına taşınsın” denildi. Yazı ilçeyi karıştırdı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Büyükşehir Yasası’yla 30 Mart’tan itibaren köylerin mahallelere dönüşeceğini, dolayısıyla ahır-kümes yasağı gibi düzenlemelerin artık köyleri de etkileyeceğini söyledi. Kocadon, “Büyükşehir Yasası’yla 20 köyümüz mahalleye dönüşecek. Artık Bodrum’da köy kavramı kalmayacak. Burası turizmin merkezi, tarım ve hayvancılık da turizmi besleyen damarların başında geliyor. Hem sağlıklı yaşamdan, organik beslenmeden bahsediyoruz, sonra da köylüye ‘topla kümesini ahırını git’ diyoruz. Ayrıca tavuk besleyerek, yumurta satarak geçinen insanların yaşam tarzına dokunmuş oluyoruz. Yasanın yeniden düzenlenmesi için TBMM ’ye başvuracağız” diye konuştu.

Kaymakam geri adım attı
 
Yakaköy Muhtarı Halil Kıyı, Büyükşehir Yasası dolayısıyla mart sonunda köylerinin mahalle olacağını belirterek “Yasakla köylü üç beş ineğini, tavuğunu satıp üretimden vazgeçecek. Hayvanları köyün dışına nasıl çıkartalım? Karar büyük şirketlere yarayacak. Köylere gidip taze yumurta, süt alma devri bitti” dedi. Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan önce ahır-kümes kararının yeni Büyükşehir Yasası’yla bir ilgisi olmadığını öne sürerek “Umumi Hıfzısıhha Kanunu’na ve mevcut çevre mevzuatımıza göre belediye hudutları içinde ahır ya da kümes zaten olmaz. Burası turizm merkezi ama yıllardır belediyeler bunları kaldırmadı” dedi. Karar ilçede tepki çekince Bodrum Kaymakamlığı geri adım attı. Radikal’e konuşan Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, karara ‘köy’ kelimesinin yanlışlıkla eklendiğini belirterek “Belediyeler olması gerekirken köy kelimesi sehven eklenmiş. 30 Aralık’ta bunun yanlış yazıldığını, köylerin dahil olmadığı kararını aldık ve köylere, muhtarlıklara gönderdik. Yani o karar iptal edildi” dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yaşam, Köy, Tarım, çevre, Büyükşehir, Merkezi, TBMM, haber, Bodrum, Turizm, ilçe, Türkiye, Belediye, Kaymakam, Yakın
Link: Mahalleye dönüşen köylerin kümes çıkmazı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız