Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Süt sığırcılığı »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Tohumlama-Embriyo Transferi
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Sağım-Depolama
 Süt ve süt ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Hastalık
 Diğer
 


Besilik dana ithalatına destek açıklamaları

Türkiye Ziraatçılar Derneği ve Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu, Bakanlığın gündeme aldığı besilik dana ithalatına destek açıklaması yaptı.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının besilik dana ithalatına izin verilmesi kararını desteklediklerini bildirdi.

Yetkin, yazılı açıklamasında, ithalat izninin yalnızca besicilere verilmesi, ithalatın besicilerin elindeki hayvanların yüzde 40 ile sınırlandırılması ve gümrük vergisinin yüzde 15 olarak belirlenmesini, mevcut koşullarda üreticiyi de tüketiciyi de rahatlatacak bir önlem olarak gördüklerini ifade etti.

İthalatın Kurban Bayramından sonra başlatılmasının bayram için hazırlık yapmış küçük üreticilerin korunması açısından yararlı olduğuna dikkati çeken Yetkin, kararın TZD'nin daha önce karşı çıktığı, sıfır gümrükle her isteyenin karkas et ya da kasaplık canlı hayvan ithalatına izin verilmesi uygulamasından farklı ve ülke koşullarına uygun olduğunu kaydetti.

Uygulamayla besiciler korunurken ithalatın 10 ayı aşkın bir süre beslenmesi gereken danayla sınırlanmasının, besici olmayanların bu izinden haksız kazanç sağlamalarını zorlaştıracağını da ifade eden Yetkin, şöyle devam etti:

"Ancak hayvancılığımızın gelişmesinin önündeki en büyük engel yem fiyatlarının pahalılığı ve dolayısıyla maliyetlerin rekabeti zorlaştıracak kadar yüksek olmasıdır. Besi yemi fiyatı 2014 içinde yüzde 10'un üzerinde artış göstermiştir. Aynı dönemde samanda ve yemlik buğdayda da genel enflasyonun üzerinde bir artış olmuştur. Bu artış yemlik mısırda yüzde 32'yi bulmuştur. Bu nedenle halen ülkemizin en büyük besi çiftlikleri çok düşük kapasite ile çalışmaktadırlar. Bu soruna karşı önlemler alınmadığı takdirde (özellikle de kuraklık nedeniyle yem bitkileri rekoltesindeki düşüş göz önüne alındığında) tanınan ithalat iznine ve desteklerdeki kısmi artışa karşın birçok üretici için besicilik cazibesini yitirecektir. Son alınan kararın tamamlayıcısı olarak özellikle küçük üreticilere yönelik desteklerin geliştirilmesi de büyük önem taşımaktadır. Sayın Eker'in, 'Etin maliyetini azaltmadan verimli hayvancılık olmaz' ifadesini bu gerçeğin görülmesi ve çare aranmasının bir işareti olarak görüyoruz."

'TESİSLERDE ET AZALDI'
 
Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Besilik hayvan ithalatı kararını olumlu buluyoruz. Olması gereken buydu. Türkiye'deki kırmızı et üretim tesisleri yüzde 40 kapasiteyle çalışıyor, atıl kapasitenin dolması gerekiyor" dedi.

Yalçındağ, besilik hayvan ithalatına izin verilmesine yönelik karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'deki hayvan varlığının önemli kısmının sütçü ırklardan oluştuğuna dikkati çeken Yalçındağ, süt üretimi artırılırken et üretiminin de artırılması gerektiğine işaret etti. Karkas et fiyatlarının dünya genelinde enflasyon ölçüsünde artarken, Türkiye'de özellikle yaz aylarında enflasyonun üzerinde artış gösterdiğini ifade eden Yalçındağ, "Bu durumun oluşmasında özellikle Ramazan ve Kurban bayramlarının etkisi oldu. Bu durum piyasalarda tedirginlik yarattı, üreticiyi 'fiyat daha da artar mı' diye beklentiye soktu. Çünkü karkas fiyatına 1-2 lira zam geldiği zaman erkek danaların fiyatı 500 lira artıyor. Bu durum kısır bir döngü oluşturuyor" diye konuştu.

İthalat kararını desteklediklerini belirten Yalçındağ, şöyle devam etti:

"Besilik hayvan ithalatı kararını olumlu buluyoruz.? Olması gereken buydu. Türkiye'deki kırmızı et üretim tesisleri yüzde 40 kapasiteyle çalışıyor, atıl kapasitenin dolması gerekiyor. Kurban Bayramı sonrasında sıkıntı yaşanmaması için ithalat gerekiyor. Türkiye'deki hayvan sayısı Kurban Bayramı sonrası ihtiyacı karşılayacak düzeyde değil. Çünkü ihtiyaçlarımız ve kırmızı ete talep her geçen gün artıyor."

Kararın Kurban Bayramı sonrası yürürlüğe girmesiyle kırmızı et fiyatlarının dengeleneceğini belirten Yalçındağ, ithal hayvanların kasımda Türkiye'ye gelebileceğini, nisan-mayısa kadar yetiştirilerek, yeni turizm sezonuna kadar piyasaya sürülebileceklerini söyledi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: besilik dana, ithalat, hayvancılık
Link: Besilik dana ithalatına destek açıklamaları




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız