Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Koyunculuk, Keçicilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Tohumlama-Embriyo Transferi
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Sağım-Depolama
 Kesim-Depolama
 Süt ve süt ürünleri
 Et ve et ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Hastalık
 Diğer
 


Yuntdağı Bölgesi, Küçükbaş Hayvancılıkla Kalkınacak

Yunusemre Belediyesi, İl Tarım Müdürlüğü ve üretici birlikleri koyun ve keçi üreticilerinin yüzünü güldürecek olan proje için çalışmalara başladı. Yuntdağı bölgesindeki küçükbaş hayvan varlığı sayısının ve üretiminin önümüzdeki 5 yıl içerisinde en az 10 kat artırılması hedeflenen projede sütün soğuk zincir altına alınacağı kaydedildi.

TBMM Plan Bütçe ve Komisyon Başkanı ve Manisa Milletvekili Recai Berber ile Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Yuntdağı Osmancalı Mahallesi’nde üreticiler ile bir araya gelerek hem sıkıntılarını dinlediler hem de devlet desteklerinin devam edeceğinin müjdesini verdiler.

Küçükbaş hayvancılıkta üretimi artırmayı hedefleyen üretici birlikleri, İl Tarım Müdürlüğü ve Yunusemre Belediyesi kolları sıvadı. Pilot bölge olarak seçilen Yuntdağ Osmancalı mahallesinde başlatılan çalışmalarla üretim 10 kat daha fazla artırılarak ithalat ve ihracat yollarının da açılması hedefleniyor.

Yuntdağına düzenlenen araştırma ziyaretine Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Recai Berber, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Belediye Başkan Yardımcıları Kılıç Kaya ve Ramis Şiyak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, AK Parti İl Başkan Yardımcıları Abdullah Polat ve Ömer Akar, İzmir Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve Manisa Birlik Başkanı Yüksel Duman katıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Recai Berber, üreticilere devlet desteğin devam edeceğinin müjdesini verdi. Berber şunları söyledi:

“Bu verimli ırkların sütünden, veriminden yararlanıp verdiğimiz yemin karşılığını daha fazla süt almak sureti ile mahalle ve köylerimizin kalkınmasına katkıda bulunacağız. Esasen tarım Bakanlığımızın ve Hükümetimizin bu konuda çok ciddi destekleri var, fakat bunların yerinde kullanılması lazım.”

Türkiye’nin beyaz et ihtiyacının yüzde 25’ini Manisa’nın karşıladığını söyleyen Berber, “Bu yüzde 25 Hükümetimizin ve Tarım Bakanlığımızın kırsal kesime yapılan hibe destekleri kurulan işletmeler ile oldu. Bugün Manisa’da bin 500 adet tavuk çiftliği var. Bunun aynısını küçükbaş hayvancılıkta da yapabiliriz. Küçükbaş hayvancılık da Manisa’yı İzmir’i Türkiye’de önemli bir yere getirebiliriz. Ayrıca buradan elde edeceğimiz süt ve süt ürünlerini de sadece Türkiye değil İhracata da yöneltmemiz lazım. Bugün buradaki çalışmamızın amacı buydu” dedi.

YUNTDAĞI, YUNUSEMRE’NİN GÖZ BEBEĞİ

Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi ise yapılan çalışmaların genişletilebilmesi için hayvan ıslahından beslenmesine kadar birçok görevi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Yunusemre Belediyesi olarak sürdüreceklerini söyledi. Yuntdağı bölgesini pilot bölge olarak belirlediklerini söyleyen Çerçi, “Bu çalışmanın ilk aşamasında koordinasyon gerekiyor. Yunusemre Belediyesi olarak bunu üstlenmeye hazırız. İkinci aşamada ise asgari gerekli şartları taşıyan işletmeler belirlenecek.

Üçüncüsü hayvanların ıslahı ve geliştirilmesi. Dördüncüsü ise bu hayvanlarımızın tüm seneye yayılacak şekilde beslenmeleri ve son aşamada ise ürünlerin toplanması ve değerlendirmesi konusudur. Bu yapılan çalışmalara aşama aşama biz belediye olarak destek vereceğiz. Yuntdağı Yunusemre’nin göz bebeğidir” şeklinde konuştu.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında verdiği bilgide üreticinin gelir seviyesinin yükseltileceğine vurgu yaptı.

İzmir Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer araştırma ziyaretinde yaptığı konuşmada çiftliklerden örnekler sunarak üretimin artırılması ile ilgili bilgiler verdi.

600 koyun keçi varlığı olduğunun bilgisini veren Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yüksel Duman, proje kapsamında üzerlerine düşen görevleri büyük bir hassasiyetle üsteleneceklerini söyledi.

Çalışmalar kapsamında üreticileri en çok sevindirecek çalışma ise sütün soğuk zincir altına alınması oldu. Soğuk zincir altına alınan sütün değerinin ve pazarının daha fazla olduğunu vurgulayan üreticiler uygulamadan memnun olduklarını söylediler.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yuntdağı Bölgesi, Küçükbaş Hayvancılıkla Kalkınacak, hayvancılık
Link: Yuntdağı Bölgesi, Küçükbaş Hayvancılıkla Kalkınacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız