Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Yumurta Üretimi »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Kuluçka-Civciv
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 Organik üretim-ürün
 Sınıflama-Depolama
 Yumurta ve yum. ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer


 
Osman AROLAT / AROLAT'tan



[email protected]
 
 
 
Kanatlı ihracatında Irak kapısı daralırken, Rusya kapısı açılıyor

Kanatlı et ihracatı, IŞİD nedeniyle Irak pazarında yüzde 25 daralma, yumurta ihracatında da yüzde 10 azalma yaşanırken, AB, ABD ve Kanada ürünlerine boykot kararı alan Rusya, yumurta ve kanatlı ürün ve türevleri alımı için Türkiye’ye heyet gönderdi.
 
Rusya, 15 Eylül’den itibaren Türkiye’den ithalatı artırmak için yoğun prosedürlere boğulmadan bürokrasinin kolaylaştırılmasını istedi. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı da Rus heyetiyle görüşmelerin hemen ardından sektör temsilcileri ve 81 ilin Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerinin katılımıyla konuyu vakit kaybetmeden ele aldı. Böylece, Irak pazarındaki daralmanın Rusya pazarıyla aşılması gündeme geldi.

140 milyon, yaklaşık bizim iki katımız nüfusa sahip Rusya’da, kişi başına 24.5 kilo piliç eti tüketimi yapılıyor. Bu tüketim bizim 20 kilo tüketimimizin üzerinde... Ayrıca, Rusya’nın Kazakistan ve Belarus ile gümrük birliği anlaşması olduğu için bu üç ülkeye ihracat imkanı gelişecek. Üreticiler, sektörün Rusya’dan kota talepleri olduğunu ekonomi yönetiminin bunu sağlamak için girişimde bulunmasını bekliyorlar. Bunu talep etmelerinin nedeni Rusya’ya ihracat kotalı olursa gümrük vergisi yüzde 25, kotasız olursa yüzde 80. Kotalı ihracat çok daha avantajlı. Bakanlık ihraç yapmak isteyen firmaların 15 Eylül’de Moskova’daki gıda fuarında yer almalarının uygun olacağını firmalara bildirip, katılmalarını öneriyor.

Türkiye IŞİD engeli ortaya çıkmadan 2013 yılında 610 milyon dolar seviyesine ulaşan kanatlı ürün ihracatının yüzde 75’ini ve 406 milyon dolarlık yumurta ihracatının yüzde 90’ını Irak’a yapıyordu. Şimdi bu pazarda daralma yaşanırken Rusya pazarının açılıyor olması sektör temsilcilerini sevindiriyor. Sektör temsilcileri yaratılan imkana sevinirken, dikkat edilmesi gerekenleri de belirtiyorlar.

Sektörün önde gelen bir temsilcisi, Rusya pazarının getireceği imkanları şöyle sıraladı:
 
• Pazar çeşitlenmesi getirecek. Ağırlıklı olarak Irak pazarına bağımlıydık. O pazarda yüzde 25 düşüş yaşanıyordu. Bu düşüş Rusya’ya ihracatla kapanacak.
 
• Sıyırma eti biz hayvan yemi olarak kullanıyorduk. Ton değeri 200- 250 dolardı. Rusya sıyırma etten salam sosis alıyor. Biz de onu yapmaya başlayacağız. Ton değeri 500 dolara yükselecek.
 
• Farklı nüfuslara sahip Rusya’da 30 bin müslüman var. Bu helal gıda açısından önemli imkan yaratacak. Peki neye dikkat etmeliyiz:
 
• Standart dışı kötü ürün gitmemeli. Merdiven altı üreticilere ihracat izni verilmemeli.
 
• Rusya heyetinin gelmesi ile ilgili firmaları hemen toplayıp görüş alan Bakanlığın, Rusya’ya ihracatta denetim sisteminin nasıl olması gerektiğini de sektörün önde gelenleriyle görüşüp, hemen uygulamaya sokması merdiven altı firmaların ihracatını önler, sorun yaşanmasını engeller.

Irak pazarında daralma olurken, Rusya pazarında yeni imkan doğması son üç yılda iki katına çıkan kanatlı ürün ihracatındaki büyümenin Irak’ta frenlenmesi sonrası. Rusya’da büyümesiyle devam etmesinin yolunu açacaktır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Osman AROLAT, Kanatlı ihracatında, Irak kapısı daralırken, Rusya kapısı açılıyor, kanatlı sektörü, ihracat
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız