Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Yumurta Üretimi »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Kuluçka-Civciv
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 Organik üretim-ürün
 Sınıflama-Depolama
 Yumurta ve yum. ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Tavuk yumurtası insan sağlığını tehdit ediyor
 
 
Tavuk çiftliklerinde kapalı alanlarda yetiştirilen tavukların strese girerek sağlıksız yumurta verdiği ve hastalık saçtığı belirtildi.


Kapalı alanda yetişen tavuklar strese girip hastalıklı yumurtalar yumurtluyor; klor ve kortizonla beyazlatılan yumurtalar ise hastalık saçıyor.

Sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, ülkemizdeki gıda gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Normal koşullarda her tavuğun günde 2 yumurta verebileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Dizdar, "Piliçler 23 saat ışığa maruz bırakılıyor. GDO'lu yemlerle beslenip, kısa sürede satışa hazır hale geliyor. Bunun üzerine birde 40'a 40 santimetrelik kafeslere 3 tane pilici sığıştırıyorlar. Buda ciddi anlamda bir stresi anlamına gelir" dedi. Bu durumun da piliçlerde fazla kortizon salgılanmasına neden olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr.Dizdar, "Fazla kortizon salgılayan tavuklar kortizonlu yumurta yumurtlarlar ve dolayısıyla bu da bizim bolca kortizon alarakşeker, kalp, böbrek gibi hastalıklara davetiye çıkardığımızı gösterir" dedi.

Doğal yumurta böyle olmaz

Yrd. Doç. Dr. Dizdar, klorun besinler için kullanılmasının kimse tarafından sorgulamadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Yumurtanın kabuğu geçirgendir. Klor rahatlıkla yumurtanın içine geçer. Zaten yumurtanın bembeyaz olması bunu gösteriyor. Ayrıca yumurtalar klorlandığı için asla kokmuyor. Endüstriyel yumurtalar, zor kırılır. Oysaki doğal yumurtalar böyle değildir" dedi.

Pilicin yemiyle oynayarak yumurtanın içeriğinin değiştirilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Dr. Dizdar şunlara dikkat çekti: "Omega-3, selenyum katkılı ve çinko takviyeli gibi yumurtalar yeni bir ürün piyasası oluşturdu. A vitamini zengini yumurtaların üretilmesi de mümkündür; ancak bu durum hayvanın fizyolojisini değiştirir."

Kısa sürede çok üretim

Yumurtayı olabildiğince kısa sürede alıp, işletmelerin karlarını en yükseğe çıkarmaya çalıştıklarını dile getiren Doç. Dr. Yavuz Dizdar sözlerine şöyle sonlandırdı: "Raf ömrünü uzatmak amacıyla yumurtaları yıkıyorlar. Bu da soğuk ortamlarda yumurtanın ömrünü 3 aya kadar uzatıyor."








 
 

Ekleme Tarihi
20.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tavuk yumurtası
Link: Tavuk yumurtası insan sağlığını tehdit ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız