Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Arıcılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Tür-Irk
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Bal ve bal ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Hastalık
 Diğer
 


Arıcılar zahmetini çekiyor, aracılar parmağını yalıyor

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), marketlerdeki bal fiyatına isyan etti. Bal üreticileri, maliyetleri son dört yılda yaklaşık yüzde 35 artmasına rağmen satış fiyatlarında değişiklik olmadığına dikkat çekti. Maliyetine 8 liraya toptancıya sattıkları balın, market raflarında 15 ile 30 lira arasında olmasına tepki gösterdiler.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği 2. Başkanı ve MAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin, butik ballarda fiyatların, yöreye göre değişikmekle birlikte ortalama üretici maliyetinin 7,5–8 lira olduğunu belirterek, "Market raflarında balların 15-30 lira gibi bir fiyatla satılmasının izahı, birilerinin tüketiciyi kandırmasıdır." dedi. Bu yıl arıcılık sektöründe hava şartları sebebiyle bölgeler arası büyük farklar olduğunu dile getiren Şahin, "Yağışlar bu sene çok zamansız oldu. Bölgesel olarak verim farklılıkları da yaşanacaktır. Geçen yılki kadar olmasa bile bu yıl ülkemizin yiyebileceği kadar çiçek balı olacaktır. Çiçek balında yüzde 10-15 oranında bir düşüş yaşanacaktır. Çam balında ise hava şartları iyi gidiyor. Bu ay aynı şekilde devam ederse Türkiye'nin çam balı ihtiyacını karşıladığımız gibi ihraç edebilecek potansiyele yaklaşmış oluruz. Geçen yıl 20-25 bin ton arasında çam balı üretimi gerçekleştirmiştik, bu yılki hedefimiz de 25 bin ton olacağını tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bal üretimi yapan ve doğal bitki varlığının dörtte üçünün döllenmesini sağlayan arılarının ekonomiye katkısının, bal değerinin 200 katı olduğuna dikkat çeken Şahin, "Zor şartları olan arıcılar evinden ayrı, dağlarda üretim yapıyor ancak bal tüccarları, bu işler çok kolaymış gibi fiyat düşürmek için yalan yanlış beyanlarda bulunuyor. Yetkisiz ve bilgisiz kişilere verdirilen beyanların arkasında ne gibi ticari gerekçelerin yattığını bilemeyiz ancak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar, Türk arıcılığına zarar veriyor. Hiç kimse endişe etmesin, bal sıkıntısı yaşanmaz. Şunu özellikle belirtmek istiyorum, bal piyasasında fiyatları aşağıya çekebilmek adına her türlü ayak oyunları oynanıyor. Köylere, yaylalara arıcılarımızın yanına giden toptancıların, 'Türkiye'de bal yok, ithal edilecek.' gibi söylemlerine kanılmamasını gerekiyor. Arıcılarımız, ürettikleri balı hemen satmasın, direnç göstersinler. Fırsatçılara fırsat tanımasınlar." şeklinde konuştu.

Ziya Şahin, üretim maliyetlerinde geçen yıla göre yüzde 21 artış yaşandığını da vurgulayarak, "Kış beslenmesinde kristal toz şeker kullanıyoruz. Toz şekerin dört yıl önceki fiyatıyla bugünkü arasında yüzde 30 ila 35'lere varan fark var. Mazot, nakliye, işçilik maliyetlerinde büyük artışlar yaşandı fakat bizim bir teneke balın piyasa arzına baktığımız zaman dört yıl önce neyse bugün de aynı. Sektörümüz her geçen gün kan kaybediyor. Bunun için üretime bir şekilde destek verilmesi gerekiyor. Üreticinin içi kan ağlıyor. 1 kg. balın maliyeti 7,5-8 lira olmasına rağmen toptan 8 liraya satamıyoruz. Bir de üreticiden alınan balın fiyatı ile market fiyatları arasında uçurumlar olduğunu yıllardır dillendirmemize rağmen konuyu ele alan bir mercinin olmaması, biz üreticileri son derece yaralamaktadır. Bu fiyat dengesizliği, üretici ve tüketici adına isyanımızdır." diye tepki gösterdi.
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
21.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: arcılık, arıcılar, zahmet, aracılar
Link: Arıcılar zahmetini çekiyor, aracılar parmağını yalıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız