Yumurta Neden Muhteşem Bir Gıda
Beslenme uzmanları çok sağlıklı gıdaları kötülemede iyi bir kariyere sahip.
Kırmızı et, peynir, hindistan cevizi yağı, tereyağı…
Ama bunun en kötü örneği herhalde yeryüzündeki en sağlıklı yemeklerden biri olan yumurtaya karşı yapılan propaganda
Yumurta kalp hastalığına neden olmaz Eskiden beri, yumurtanın kolesterol içerdiği için sağlıksız bir gıda olduğu düşünülüyordu. Büyük bir yumurtada 212 mg kolesterol var ki, bu da diğer pek çok gıdaya göre daha fazla.
Ama yapılan pek çok farklı araştırmanın gösterdiği tek sonuç yumurta veya gıda yoluyla dışarıdan aldığımız kolesterol kandaki kolesterol oranını etkilemiyor.
Aslında, yumurta HDL’yi (iyi kolesterol) yükseltiyor. Ve LDL kolesterolü de küçük ve yoğun olan (kötü olan) halden büyük hale (iyi hale) çeviriyor.
2013 yılında yapılan yeni bir meta-analiz, yumurta tüketimi ve sağlık arasındaki bağlantıyı inceleyen 17 araştırmayı ele aldı. Ve yumuta yemenin ne kalp hastalığıyla ne de felçle hiçbir alakası olmadığı görüldü.
Ve bu yeni bir bilgi de değil. Geçmişte yapılan birkaç araştırma da aynı sonuca ulaştı. Yumurta anti-oksidan açısından zengin
Yumurta özellikle Lutein ve Zeaxanthine adlı iki anti-oksidan açısından çok zengin. Bu iki anti-oksidan göz retinasında toplanıyor ve katarakt ve makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarından koruyor.
Bir araştırmada, 4.5 hafta boyunca günde 1.3 yumurta sarısı alan kişilerin kanındaki Lutein oranı %28-50 ve Zeaxanthine oranı da %114-142 arttı. Yumurta yeryüzündeki en besin dolu gıdalardan biridir
yumurtaYumurta, bir civcivin büyümesi için gerekli tüm besinleri içeriyor.
Yumurta çok kaliteli proteinlerle, vitaminlerle, minerallerle, sağlıklı yağlarla ve çeşitli besinlerle dolu.
Bir büyük yumurta:
Sadece 77 kalori. 5 gram yağ ve tüm 9 esansiyel amino asitlerle beraber 6 gram protein içeriyor. Demir, fosfor, selenyum ve A vitamini, B2, B12 ve B5 vitaminleri açısından zengin. 113 mg choline içeriyor. Choline beyin sağlığı için çok gerekli bir besin.
Eğer yumurtayı diyetinize eklemek istiyorsanız (ki eklemelisiniz), Omega-3’le zenginleştirilmiş olanları veya köy yumurtalarını tercih edin. Köy tavuklarının yumurtası, tavuk çiftliklerinde yetiştirilen tavukların yumurtasına göre besin açısından çok daha zengin.
Ayrıca yumurtanın beyazını yiyip, sarısını yememek gibi bir hata yapmayın! Bütün bu saydığım besinler büyük oranda yumurtanın sarısında.
Yumurta çok doyurucu ve kilo vermenize yardımcı oluyor. Yumurta gıdaların açlığı ne kadar yatıştırdığını ifade eden Doygunluk Endeksinde çok yüksek bir skora sahip. Yani yumurta yediğiniz zaman karnınız daha iyi doyuyor ve hem o öğünde, hem de gün boyunca daha az yiyorsunuz.
Yumurtada eser miktarda karbonhidrat ve böylece kan şekerinizi yükseltmiyor.
30 fazla kilolu ve obez kadına sabah kahvaltısı için ya simit ya da yumurta verildi. Araştırma sonunda yumurta yiyen grubun öğle yemeği, gün boyunca ve sonraki 36 saat boyunca daha az yemek yediği görüldü.
Bir başka araştırmada, fazla kilolu ve obez kadınlara sabah kahvaltısında 2 yumurta (340 kalori) veya aynı kaloride simit verildi. 8 hafta sonra yumurta yiyen grup:
BMI oranı %61 daha fazla azaldı %65 daha fazla kilo verdi. Bel çevresi %34 daha çok inceldi Vücut yağ oranı %16 daha fazla azaldı
Söylediğim gibi her iki kahvaltı da aynı oranda kaloriye sahipti.
Yumurta çok sağlıklı ve aynı zamanda çok da ucuz bir protein kaynağı. Aynı zamanda her yemekle beraber yenebilir ve çok da lezzetli.
O yüzden yumurtayı diyetinizden eksik etmeyin. |