Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer

Küresel ısınmanın etkileriyle birlikte baharın erken geldiğini sanıp kovanından çıkan ancak daha sonra ani soğuklar nedeniyle kovanını terk edemeyen arılar, yeterli yiyecek bulamaması durumunda ölüyor.

Türkiye'de ''Tahıl Ambarı'' olarak bilinin Konya, son dönemde daha fazla doğal verim için arıların kullanılması nedeniyle gezginci arıcılığın önemli merkezlerinden biri haline geldi.

Konya Tarım İl Müdürlüğünde çiftçi eğitiminde görevli ve düzenlenen arıcılık kurslarında eğitmen olarak görev yapan arıcılık uzmanı Hasan Erik, arıcılığın, başarılı meyve tozlaşmasında en önemli yöntem olduğunu söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, küresel ısınmanın Türkiye'deki arıcılığa muhtemel etkilerini araştırdığını ifade eden Erik, ''Yapılan araştırma sonunda, küresel ısınmanın arı üzerinde doğrudan bir etkisi olmayacağı sonucuna varıldı. Ancak dolaylı etkisi var'' dedi.

Küresel ısınmanın etkileriyle birlikte baharın erken geldiğini sanıp kovanından çıkan ancak ani soğuklar nedeniyle kovanlarında adeta hapis kalan arıların, kovanda yeterli yiyecek bulamaması durumunda öldüğünü vurgulayan Erik, şunu söyle açıkladı:

''Yani küresel ısınmanın arıyı doğrudan öldürücü bir etkisi yok, arı dolaylı nedenle ölebiliyor. Son yıllarda Ocak ayında bizi arayan çiftçi, 'arılarım kovandan dışarı çıktı, erken çalışmaya başladı' diyor. Oysa, zamansız ısınan havanın etkisine kapılıp dışarı çıkan arı çalışamıyor, polen toplayamıyor, sadece enerjisini boşa harcıyor. 'Bahar geldi' sanıp erken dışarı çıkan ve peteğindeki bal stokunu da eritmiş olan arı, havalar aniden soğuyunca 3-4 gün dışarı çıkamıyor, yiyeceği besin de olmadığı için ölebiliyor. Burada arı sahiplerine büyük iş düşüyor, kovan bakımları baharın erken geldiğini hesap ederek mutlaka erken yapılmalı... Kovandaki stoklar kontrol edilip, yumurta, bal ve polenle hazırlanan, hazır satılan arı kekleri veya hazırlanacak şerbetler kovanlara konulmalıdır.''

Erik, kovanlardaki yiyecek stoklarının Nisan ayının sonuna kadar yetecek derecede olmasına özel gösterilmesi, aksi takdirde bu ani hava sıcaklığı değişimlerinin arı ölümlerine neden olabileceğini sözlerine ekledi.

''KOLONİ ZAYİATI''

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Boztepe ise son yıllarda bahar aylarında ani sıcaklık değişimlerinin gözlemlendiğini söyledi.

Arıların hassas canlılar olduğunu ve bahar aylarında daha erken kovan bakımlarının yapılmasının bir gereklilik halini aldığını vurgulayan Boztepe, ''Arıların ani sıcaklık değişimlerinden etkilenmemeleri için, içinde bal stoku bulunmayan kovanlar arı keki ve şerbetle desteklenmelidir. Yani bu dönemde kovan bakımları geciktirilmemeli... Kışların sert geçtiği, bahar aylarının daha sert olduğu özellikle iç kesimlerde bulunan arıcıların buna dikkat etmesi gerekir. Bahardaki ani sıcaklık değişimlerinden arıların korunması için önlem alınmazsa önemli miktarda koloni zayiatları yaşanabilir'' diye konuştu.

 

http://www.sabah.com.tr/

Ekleme Tarihi
02.04.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız