Moldova Ekonomisini 120 Milyon Dolar Zarar Bekliyor
2012 yılında şiddetli kuraklığın Moldova ekonomisine verdiği zarar, ön verilere göre, 1,5 milyar ley (120 milyon dolar) olacak ve ülke beklenen tarım üretiminin yüzde 15-20 kaybedecek.
Moldova Bilimler Akademisi'nin (MBA) bildirdiğine göre, 2012 yılındaki kuraklığın ekonominin gelişimine etkisinin analizini, MBA'nın talebi üzerine Ekonomi, Finans ve İstatistik Enstitüsü uzmanları diğer özel bilimsel-araştırma enstitülerinden bilim adamları ile birlikte gerçekleştirildi.
Uzmanlar, Ağustos ortasında tüm ülkede yağmurlar yağmasaydı, kuraklık bazı yerlerde şiddetliydi kayıplar boyutunun çok daha büyük olacağını kaydetti. Ağustos ayında hafif bir iyileşmeye rağmen, Mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, sebze ve diğer tarım ürünlerinin kayıplarını doldurulamayacak ve beklenen hasat hacminin yaklaşık yüzde 30 ve daha fazlasını oluşturacak.
Raporda, ekim alanlarının ve dolayısıyla birinci grup tahıllarda hasat miktarının azalmasına yol açan geçen sonbahar kuraklığına göre, bu yaz 2012 kuraklığı Moldova hububat piyasasındaki durumu daha da şiddetlendirecek, şimdiden buğday, Mısır ve diğer ürünler için piyasa fiyatlarında bir önceki yıla göre yüzde 30-35 oranında bir artış kaydedildi. Yem buğday fiyatında artışın et, süt ve yumurta fiyatlarında zincirleme bir artışa yol açacağı beklenmekte. Önceki yılların tecrübesine dayanarak, yeterli miktarda yem buğdayının olmaması nedeniyle domuz ve kümes hayvanları sayısında yaklaşık yüzde 15-20 oranında bir azalma ve büğük baş sığır sayısında yaklaşık yüzde 10-15 bir azalma olacak. Bu da iç piyasada et ve et ürünleri fiyatının5-6 ay sonra artışına yol açacak.
Bilim adamlarının belirttiği gibi, tarımsal üretimde azalma ve hayvan sayısında düşüş kırsal alanlarda işçi sayısını azaltacak. Ülkede gıda ürünlerinin geniş yelpazesinde fiyat artışının 2012 yılı II. yarısında enflasyon seviyesini yüzde 1.5 - 2 artırması beklenmekte.
2012 kuraklığından sadece Moldova değil, diğer ülkeler de önemli kayıplar yaşadı. Özellikle bu durumdan ABD, Rusya, Ukrayna ve diğer büyük tahıl ihracatçıları en çok zararı gördü. ABD'nin en büyük borsalarında buğday fiyatları Temmuz ayında ton başına 250'den 350 dolara kadar çıkarak yüzde 40 oranında yükseldi.(CİHAN)