Vahap MUNYAR [email protected]
6 Temmuz 2013
Et fiyatı tartışmaları ithalat lobisine yarar
Yıldız Holding’e bağlı Ak Gıda’nın Aydın Ortaklar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 40 milyon lira yatırdığı peynir fabrikasının açılışı sonrasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’le konuşuyoruz.
Mehdi Eker’in yanında Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu, Aydın Valisi Kerem Al, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Ak Gıda Genel Müdürü Hüseyin Avcı ve Yıldız Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker var. Eker’e yaklaşan ramazan ayı ile birlikte kırmızı et fiyatları konusunda gündeme gelen tartışmaları sorduk. Cep telefonundan bir tabloyu gösterdi:
- 26 Nisan 2010’dan beri dünyanın neresinde olursam olayım, et fiyatlarını günlük ve anlık izlerim. Kırmızı et işinin yoğun olduğu 16 ilin verilerini görür, ortalamasını alırım.
Tablodaki iki noktaya dikkat çekti:
- 26 Nisan 2010’da karkas etin kilosu 16.1 liraymış. Bugün 14.95 lira. Yüzde 6.3 dolayında düşüş var. Üstelik bu gerileme enflasyon hariçtir. 39 aylık kümülatif enflasyon yüzde 30’dan aşağı değil.
Bir başka tablo daha açmaya çalıştı, bulunduğumuz ortamdaki bağlantı gücü yeterli olmadı:
- Ayrıca 10 dolayında büyük marketin Türkiye genelindeki fiyat düzeylerine de her gün bakarım.
Buna rağmen attıkları adıma vurgu yaptı:
- Ramazan fırsatçılarını frenlemek için Et Balık Kurumu’nun fiyatlarında yüzde 2.2-4.4 indirime gittik.
- Ancak, bunlara rağmen et fiyatlarının tırmandığına dönük tartışmalar söz konusu.
- Ortada fiyat artışı yokken, böyle bir tartışmayı yürütmek, ithalat lobisinin işine yarar. Bunlar kirli bilgiden başka şey değildir. Üstelik bu tartışma fiyat arışına yol açabilir.
Ardından dökme piliç satışına izin veren kararı anımsattık:
- 2005’te kuş gribi nedeniyle dökme piliç satışını yasaklamıştık. Kontrollü satışı sağlayabilmek için paketli ürüne yönelinmesini istemiştik. Bugün öyle bir risk kalmadı. O nedenle dökme piliç satışına izin verdik.
Avrupa Birliği’nin (AB) bu konudaki yaklaşımına değindi:
- AB de gerekli hijyen ortamı sağlanınca açık ürün satışına izin veriyor.
Eker, iktidarları döneminde hayvancılıkta yaşanan gelişmeler üzerinde durdu:
- Bu yılın ilk 6 ayında hayvancılığa verdiğimiz hibe 2 milyar lirayı buldu. 10 yıl önce 8 milyon ton olan yıllık süt üretimi bugün 17 milyon tona çıktı. 1984 yılında ilk sayım yapıldığında Türkiye’nin büyükbaş hayvan varlığı 12.4 milyon idi. Daha sonra gerilemeler yaşandı. Bugün o düzeyi aşmış durumdayız.
Hayvan varlığıyla ilgili şu ayrıntıya işaret etti:
- 30 yıl önce büyükbaş hayvanlarımızı yüzde 3’ü kültür ırkıydı. Bugün kültür ırkı oranı yüzde 41’e çıktı. Yani, hayvan başına verim de arttı. Türkiye’nin toplam hayvancılık cirosu ise 20 milyar dolara ulaştı.
Eker, sohbeti noktalarken yineledi:
- Et fiyatının yükseleceği söylentisi ithalat lobisine yarar.
Bu mesajla, et fiyatı tartışmasını sormanın bile “ithalat lobisi”ne yaradığı havası yarattı. Alınan kararlardan, atılan adımlardan emin olduktan sonra sorulara kuşkuyla yaklaşmanın anlamı var mı?
210 bin hayvanın sütünü işliyor, 267 bin kişiye ekonomik değer yaratıyor
YILDIZ Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Ak Gıda’nın Pamukova, Karaman, Lüleburgaz ve Kahramanmaraş’ın ardından devreye giren 5’inci süt işleme tesisinin Aydın Ortaklar olduğunu vurguladı: - Günlük süt işleme kapasitemiz toplam 4 bin tona çıktı. Ak Gıda, 44 ildeki 1188 köyden, 52 bin 500 üreticiye ait 210 bin hayvanın sütünü işliyor. Ak Gıda’nın kurduğu zincir, 267 bin kişinin hayatında ekonomik değer yaratıyor. Ekonomiye yıllık katkımız 3.1 milyar liraya ulaşıyor. Üreticilere verdikleri desteğe işaret etti:
- 15 ilde 51 farklı çiftlik, birlik ve kooperatife 2.1 milyon lira üretim desteği verdik. 6 ortak sağım projesine 845 bin lira kredi sağladık.
Aydın Ortaklar OSB’deki yeni fabrikanın iki ana ürününe değindi:
- 6 kilo sütten 1 kilo beyaz peynir, 11 kilo sütten de 1 kilo kaşar peyniri elde ediyoruz.
Acaba piyasadaki peynirlerin ne kadarında bu miktarlar tutuyor?
http://www.hurriyet.com.tr
|