Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer

Şap hastalığıyla mücadele için Avrupa Birliği destekli, üç yıllık 64 milyon euroluk proje kasım ayında bitecek. Bugüne kadar da hastalıkla mücadele için toplam 45 milyon euro harcama yapıldığı tahmin ediliyor. Ancak uzmanlara göre, son dönemde şap hastalığı sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor.

Geçenlerde Banvit'in kurucusu Vural Görener, ilginç bir tartışma başlattı. Görener, Türkiye'de 50-60 yıldır şap hastalığının olduğunu, bu hastalığın sığırların verimini yüzde 20 düşürdüğünü söyledi. Görener, 50 yıldır yalnızca şap hastalığıyla mücadele ettiği öne sürülen Şap Enstitüsü'nün bulunduğunu da belirterek "Devlet, 50 yıldır bu enstitüye para akıtıyor. Hatta enstitüye Avrupa'dan hibe yardımlar da geliyor. Ama buna karşılık Türkiye'de şap hastalığı azalmıyor, artıyor. Edirne'den Kars'a şap hastalığı görülmeyen köy yok. Böyle iş olur mu? Halen ülkemizde kilosu 22 liraya satılan şaplı et yeniyor" dedi.

İlginçtir ki Vural Görener, bu tespiti yapmadan bir hafta önce İstanbul Veteriner Hekimler Odası, tarafıma hayvancılık ve et fiyatlarıyla ilgili uzun bir açıklama yolladı. Bu açıklamanın bir bölümünde de şap hastalığına dikkat çekiliyor. Bu açıklamayı satır başlarıyla sizlerle paylaşmak istiyorum.

11 bin hayvan öldü

İstanbul Veteriner Hekimler Odası, son yıllarda hayvan hastalıklarındaki artışa dikkat çekerek 2005 yılında 991 olan hayvan hastalıkları mihrak sayısının 2006'da 3 bin 130'a çıktığı, 2007'de ise 2476 olduğu belirtiliyor. Bu mihraklarda hastalığa yakalanan hayvan sayısınınsa yine 2005'te 16 bin 380'den 2006'da 104 bin 526'ya çıktığı ve 2007'de de 46 bin 626 olduğu vurgulanıyor.

Açıklamada, bu hastalıktan ölen hayvan sayısının da 4 binlerden 11 binlere çıktığına dikkat çekiliyor. Veteriner Hekimler Odası, açıklamasında, 2008 ve 2009 yıllarına ait verilerin Tarım Bakanlığı tarafından açıklanmadığı için bu yıllarda durumun ne olduğu hakkında detaylı bilgiye sahip olunamadığından yakınıyor.

45 milyon euro harcandı

İstanbul Veteriner Hekimler Odası, açıklamasında, şap hastalığıyla ilgili şu görüşlere yer veriyor: "Şap hastalığıyla mücadele için Avrupa Birliği destekli üç yıllık 64 milyon euroluk proje 2010 Kasım ayında bitecektir. Bugüne kadar 45 milyon euroluk harcama yapılmıştır. 2006 yılında 1557 olan şap hastalığı görülen mihrak sayısı, 2007'de 809'a, 2008'de 253'e, 2009'da ise 214'e indirilmiştir. Ancak bu yılın ilk yarısında, Trakya hariç Türkiye genelinde temmuz ayı itibariyle 725 mihrakta şap hastalığı tespit edildiği bakanlıkça açıklanmıştır. Görüleceği üzere, AB'nin kaynak desteğine rağmen şap hastalığı başta olmak üzere hayvan hastalığı görülen mihrak, hastalığa yakalanan ve ölen hayvan sayısı da yıllar itibariyle artış göstermiştir. Kırım kongo kanamalı ateşi gibi hastalıklarda da artış olmuş ve 2009'da bu hastalıktan dolayı 63 insanımız hayatını kaybetmiştir."

Bakanlık açıklama yapmalı

İstanbul Veteriner Hekimler Odası'nın şap hastalığıyla ilgili açıklaması da böyle. İlginçtir ki son dönemde Vural Görener dahil birçok kurum ve kuruluş şap hastalığının arttığına yönelik tespitler yapıyor. Hani derler ya, ‘ateş olmayan yerden duman çıkmaz' misali, belli ki şap hastalığıyla ilgili sıkıntı var ve bunlar da gün geçtikçe artıyor.

Bu nedenle de bana göre, Tarım Bakanlığı'nın hastalıklarla ilgili 2008 ve 2009 yılı durum değerlendirmesi üzerine bir açıklama yapması lazım. Aynı zamanda şap hastalığının artıp artmadığına yönelik yapılan tespitlere de bir açıklık getirmesi gerekiyor.

 

Noyan Doğan

http://www.referansgazetesi.com/

Ekleme Tarihi
01.09.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız