Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  TEKNİK BİLGİLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer



BAŞARILI SÜT SIĞIRCILIĞI İÇİN NELER YAPILMALIDIR ?

Sağlık Koruma Önlemleri


Süt sığırcılığında sağlık koruma önlemleri, hastalık ve bakteriyel bulaşıklıktan korunmak için temel önlemler alınması olarak tanımlanabilir. Cornell Universitesinde Doç.Dr. Charles Guard sağlık koruma önlemleri olarak aşağıdaki konuları özetlemektedir.

* Sürüye getireceğiniz yeni hayvanların orijinlerini araştırın. Satın almadan önce o hayvana ait aşı kayıtları ve genel sağlık bilgilerini içeren sağlık kayıtlarını edinin

* Sürüye yeni gelecek hayvanları 2 hafta sürüden ayrı tutun. Bu esnada, bu hayvanları herhangi bir stress veya hastalık belirtileri bakımından gözlem altında tutun.

* Gübreyi ahır binalarının uzağında muhafaza edin. Bu basit gelebilir, ancak gübre ahıra değişik kaynaklardan gelebilir. Ahıra gelen ziyaretçilere, ahırı gezerken bir kullanımlık botlar veya işletmeye ait olan bot temin edebilirisiniz. Başka çiftliklerle orta kullanılan aletlerin çok iyi bir şekilde tamamen dezenfekte edilmesine dikkat edin. Çiftliğe malzeme veya hayvan taşıyan traktör veya kamyonların çiftliğe gelmeden önce dezenfektan solusyondan geçerek tamamen temizlenmesini sağlayın.

Günde Yapılan Sağım Sayısı

Günde 3 sağım, süt verimini artırmasının yanısıra süt kalitesini de iyileşmektedir. Cornel Ünivesitesinde yapılan bir çalışmada günde 3 kez sağılan ineklerin süt Somatik Hücre sayısının günde 2 kez sağılanlara göre %30 daha düşük olduğu belirlenmiştir. Günde 3 sağım uygulaması, bakteri ortalama frekansı ile gösterildiği gibi meme sağlığını da iyileştirmektedir. Bu çalışmada, günde 3 kez sağılan grupta bakteri frekansı %24 iken günde 2 sağım yapılan grupta %34 ün üzerinde olduğu belirlenmiştir.

Serinletme Uygulamaları


Auburn Üniversitesinde yürütülen bir araştırma sonucunda bildirildiği gibi, ineklerin serinletilmesi çalışmalarında fanlarla beraber su kullanımının süt verimini ve yem alımını artırdığı belirlenmiştir. Fanla serinletme yapılan grup ile sprinkler ve fanın birlikte kullanıldığı grup ( yemlik yeri üzerine yerleştirilmiş) iki yıl süre ile karşılaştırılmıştır. Su ile fanın birlikte kullanıldığı grubun sade fanla soğutulan gruba göre, günde 7.5 pound daha fazla süt verdiği belirlenmiştir.

Hayvan Davranışları


İnekler sürprizlerden hoşlanmazlar. Eğer ineğiniz, sağım yerine doğru isteksiz yürüyor ve kapı ve geçiş yerlerine doğru gitmekten çekiniyorlarsa size birşeylerin yanlış olduğunu söylemeye çalışıyorlar demektir. Colorada state Üniv. de öğretim elemanı olan Temple Grandin, buzağı veya ineğiniz bir şeyler yapmaktan çekiniyorlarsa, özellikle sağım grubuna, bölmeye yeni alınmış olan yeni bir inek daha geldiğinde, aşağıdaki durumları sürü içerisinde kontrol edin

* Karanlık giriş veya geçit yerleri, Hayvanlar aydınlık bir yerden karanlık bir yere gitmeyi istemezler.

* İleriye doğru herhangi bir hareket: inekler önüne ani birşey çıkması veya orada ani hareket eden birş eyin gözlerine çarpması durumunda o tarafa gitmek istemezler.

* Gölge ve parlak noktalar: inekler önlerinde üniform ışık olan bir bölge olmasını isterler. Genellikle gölge ve parlak ışıklı yerlerden çekinirler.

* Yansımalar: Eğer inekler kendi yansımalarını bir su birikintisi veya parlak metal yüzeyde görürlerse şaşırır ve ilerlemek istemezler.

* Sallanan nesneler: Normal dışı bir nesnenin, duvara asılı bir boyun zinciri veya su hortumunun varlığı ineğin durup bunu araştırmasına neden olacaktır.

* Sıkışık veya boşta sallanır halde bir kapı : sürekli ses yapan gürültü çıkaran, çarpan bir kapı inekleri rahatsız edecektir. İnek bu sesleri duyduğunda, belkide ilerlemeyi red edecek, fırlayıp kaçmaya çalışacaktır.

* Sıcaklık farkı: Eğer iki bölme arasında çok belirgin sıcaklık farkı olursa inek bu iki kısım arasında geçişi red edebilir.


Ani Değişikliklerden Sakının


Penn State Universitesinde süt sığırcılığı uzmanı olan Stephen Spencer ın bir araştırmasında, yeni bir alet veya ekipmana alıştırma periyodunun bırakılmasının stresi azalttığı belirlenmiştir. Bu araştırıcının denemesinde, 50 sağmal inek yeni sağım salonuna bir hafta boyunca orada sağılmadan getirilmişler diğer grup ise ilk girişlerinde sağılmışlardır. Süt verim miktarları bakımından iki grup arasında fark olmadığı ancak sağım yerine alışması izin verilen grubun, hayvanda stresin en yaygın kriteri olan, lenfosit:nötrofil oranının %8 daha düşük olduğu belirlenmiştir.

Yavaş Sağılan İnekleri Bir Gruba Toplayın

Sağım salonunda etkenliği iyileştirmek için Petaluma, California lı yetiştirici George McClelland sütünü yavaş salan inekler için ayrı bir grup oluşturmuştur. 12 dakikadan daha uzun sürede süt veren bütün inekler bu özel yavaş sağılan gruba alınmaktadır. Değişiklik sonrası süt sağım süresi diğer her bir grup için yarım saat kadar kısalır.


Kağıt Peçete Yerine Bez Havlu


Cornell Üniversitesinde yürütülen bir çalışmada, meme başlarının temizliği ve kurulanmasında havlu kullanmanın Kağıt peçete kullanmaya göre daha avantajlı olduğu belirtilmektedir. 14 sürüde yürütülen araştırma sonuçlarına göre, havlunun görünüşünün kaşıt havluya göre çok çok iyi olduğunu bildirmektedir. Bir diğer konu havlunun kağıt havluya göre daha ucuza gelmesidir.

Kumaş havlu alıp kullanmak ( endüstriyel çamaşırhane çıkışlarında rededilen havluların deterjanların, ve endüstriyel yıkayıcı ve kurutma, yıkayıcı ve kurutucunun garantisi dahil ) 1.5 cente mal olmaktadır. Diğer yandan kağıt havlular, satınalma fiyatı dahil kullanım 3.5 cente mal olmaktadır. Fiyat karşılaştırmasında esas alınan kriterler

* İneklerin günde 3 kez sağıldıkları

*bir bez havlunun iki inek için kullanıldığı, bez havlunun bir tarafı bir inek için ve diğer tarafı da diğer inek için olmak üzere. Bir kağıt havlu bir inek için kullanıldığı,

* Bez havlular deterjanlarla iyice yıkandıklarında kağıt havlu kadar etkin iş görmektedirler. Ayrıca ineklerin makineden çıktıktan sonra ılık ve hafif nemli bez havludan daha çok hoşlandıkları belirlenmiştir.

* Havlunun biraz nemli tutulmasının bazı şartları vardır, eğer çiftlik bulaşıcı mastitis problemi ile mücadele ediyorsa, bez havlular ineklerde kullanılmadan önce kurutulmalıdır. Diğer yandan, Galton, patojenler doğada normalde de vardırlar, bu nedenle bez havluların nemli olmasında problem olmamalıdır demektedir

Yağışlı Havalar İçin Plastik Giysi


Plastik eldivenlere ek olarak, sağım giysilerine plastik kıyafetlerde eklenmelidir. Michigan, Ionia da veteriner olan Keith Sterner, müşterilerini, yağışlı havalarda plastik kıyafetler giymeye teşvik etmektedir. Plastik giysiler, sağım aletleri ve memeden sağım sırasında damlayan bakteri ve kirleri uzak tutmaya yarar. Pahalı olmayan giysiler hayvancılık alet ekipmanı satan dükkanlardan veya bu işin pazarlamasını yapanların kataloglarından temin edilebilir.


Mastitisli Sütleri Ayrı Sağma Özelliği Olan Sağım Makineleri


Süt tankından mastitisli olduğu belirlenen meme lobunun sütünü uzak tutan düzeneğe sahip olan sağım makinası Wisconsinin bir sürüsünde yılda yaklaşık 700 dolar kar bırakacaktır.

Kaliteli süt ayırıcı (genellikle meme lobu sağıcısı olarak bilinir) makine kullanan bir işletmede, herbirisi ortalama 750.000 SHS na sahip olan 4 ineği olsun. Hangi meme lobunda problem olduğu test ile belirlendikten sonra, mastitis olan meme lobundan alınan sütü kovaya, diğer üç meme lobunu da süt tankına gönderen borulara alacaktır. Sonuç olara 40 ineklik bir sürüde, SHS puanı350.00 den 150.000 ne düşürdüğü için işletme aylık 508.97 dolar ek bir gelir sağlamış olacaktır. İşletme ayrıca, protein içeriği teşvik primi alacağı içinde avantajlı olur. İşletmeci sadece meme lobu sağıcısı ve mastitis testi için maliyeti söz konusudur.


Güç Kaynağının Stand–By’nı Kontrol Edin


Mekanize çalışan bir işletmede elektrik kesintileri işlerin aksamasına nede olur. Üstelik süt sığırcılığı gibi bir işletmede süt zamanında memeden alınmadığında problem çıkabilecek özellikte ise mutlaka işlşetmede bir güç kaynağı bulundurması gerekir. Bu nedenle kullanılan güç kaynakları hemen devreye girebilecek özellikte olmasına dikkate edilmelidir.

Güç kaynağının kapasitesi, kritik konumda olan, örneğin, vakum pompası, ışıklar, soğutma ünitesi gibi ekipmanlar dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Kontrol panelinde belirli grupta yer alan ekipmanların bir araya toplaması iş etkenliğini artırmada yardımcı olacaktır. Ayrıca sizin orada olmadığınızda elektrikler kesildiğinde personelinizin güç kaynağını hareket geçirecek bilgiye sahip olduğundan emin olun.

Gübreyi Değerlendirmede 8 Nokta

Eğer işletmenizde gübre kullanımının etkenliğini kontrol etmek istiyorsanız, aşağıdaki 8 noktayı kontrol etmeniz yeterli olacaktır.

* Gübre atacağınız toprağın, analizi yaptırın. Analiz için en uygun zaman, geç sonbahar ve eerken ilkbahar dönemleridir. Test sonuçları, size gübre atmayı düşündüğünüz toprağın ne kadar kalsiyum, fosfor , potasyum, mağnezyum ve azot içerdiğini verecektir.

* Süt sığırcılığı işletmenizde elde ettiğiniz gübrenin de analizini yaptırın. Gübre örneğini her zaman tarlaya atmadan önce yaptırın. BU test analiz sonucu yine gübrenin içerdiği besin maddelerini kompozisyonu ile organik madde ve su içeriğini de verecektir.

* Gübreyi ne zaman atmanız gerektiğini belirleyin, gübre uygulamada zaman her şey demektir.

* Ne kadar gübre atacağınızı belirleyin, her sahada ekeceğiniz ürünün besin madde gereksinimi, toprak analiz sonucu ile gübre analiz sonucu size bu hesapta yardımcı olacaktır.

* Gübre dağıtıcısının, kalibre edilmesi gerekir. Kalibre edilmemiş bir gübre dağıtıcısı ile arazinin bazı yerlerine çok bazı yerlerine az gübre atılması söz konusu olabilir. Gübre dağıtıcısının yılda bir kez veya ena azından gübre kompozisyonu değiştiğinde kalibre edilmesi iyi olur.

* Gerektiği kadar gübre kullanın. Doğal gübrelerin dışında kullandığınız gübrenin doğa için ek bir madde olduğunu unutmayın. Bu nedenle gübreleme öncesi yetkili ürün danışmanı veya agenta ile görüşünüz.

* Depolama şeklinizi kontrol din, gübre saklama yerinde gübrenin kaliteli olarak muhafazasına dikkat edin.

* Yıllık besin düzenlemesi planınızı kontrol edin. Bu size yıl içinde hayvan sayısında artış, veya arazivi varlığınızdaki değişikliklere göre yeni plan geliştirmenize olanak sağlayacaktır.

Karlı Büyüme İçin Rehber


Gelecekte büyümek öncekinden çok daha fazla dikkat ister. Süt sığırcılığı işletmelerinde bütün yatırımların dikkatlice araştırılması ve ihtiyatlı fiyat kontrolü kuruluşta hesaplanmalıdır. İşlerini büyütmek isteyen yetiştirici için öneriler aşağıda sırlanmıştır

* Başarıyı etkileyen kritik noktaları ve kontrol metotlarını bilin. İşinizin zayıf ve kuvvetli noktalarını bilin

* Artan kara odaklanın. Sürü büyüklüğü karlılığı etkileyen faktörlerden sadece birisidir. Pekçok çiftçi sadece maliyeti, verim miktarının artışı ve düşük geri ödemesi olan veya karlı üretim yapamayan ineklerin ayıklanması konuları üzerinde durarak daha karlı işletmecilik yapabilmektedirler.

* En büyük geri dönen geliri oluşturan değerlerde artıştır. İnekler, hissedilen en büyük değer artışını gösteren işletme demirbaşı olmaktadır.

* Nakit birikimler borçla edinilen kaynaktan daha ucuzdur.

* Geleceği bir fırsat olarak görün Başarınızı planlayın. Pozitif bakış açısı ve açık fikirli olun yenilikleri öğrenmeye ve uygulamaya açık olun.

* İşinizi sevin. Sizin ve aileniz için önemli olan şeyleri yapmak için zaman ayırın.


Maliyet Kontrol Yolları
Yem, işçilik, makine ve bina amortismanı toplam süt maliyetinin ¾ veya 2/3’ünü oluşturmaktadır. Eğer maliyeti kontrol altına almak istiyorsanız aşağıda sıralanan noktalara dikkat edin.

* Girdi temini için üretici grubu oluşturun. Bütün üreticileri mısırdan semene kadar pek çok girdi kullanmaktadırlar. Bir grup olarak bir araya geldiğinizde daha büyük miktarlarda ve daha uygun fiyata alma şansınız olur.

* Alet ekipmanı mümkün olduğunca ortak kullanmaya çalışın, Ürünlerin ekilmesi ve hasadı için bütün aletlerin satın alınması çok büyük maliyeti gerektirmektedir. Aletlerin paylaşılması ile, üretici kendi yatırım maliyetini ve amortisman giderini düşürmüş olmaktadır.

Yayım servisleri danışmanlığında iş kolunu oluşturmaya çalışın. Uzman ve bu işle uğraşana kişilerin görüşünü olmak ufkunuzu genişletmeye yardımcı olacaktır. Eğer çevrenizdeki birisi üretimini sizden biraz daha ucuza getiriyorsa sebebi konusunda konuşarak fikir geliştirebilirsiniz.

 

 

webhatti.com


Ekleme Tarihi
03.03.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız