Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer
 

Tarım Bakanı Mehdi Eker'le birlikte Türk Tipi İnek projesini yerinde inceleyip ilk tüp inek "Elif Tüp Can"ın hikâyesini dinledim. Tüp inek Elif'i kesip yemişiz, hem de gözyaşları arasında...
Baba toprağım Adana'ya kısmetmiş. Ömrü hayatımda ilk kez "Türk Tipi İnek" gördüm burada. Sırf ben değil, Tarım Bakanı Mehdi Eker'le birlikte Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nü ziyarete gelen kalabalık da yeni tanıştı bizim "öz be öz Türk inekleriyle." Biri daha bir gün önce yavrulamış, buzağısını yanı başında yatırtıp ara sıra emziriyordu. Bakan Eker'le birlikte gidip sevdik ana kızı. Meryem adlı 'Made in Turkey' ineğin bebeğini okşarken Bakan Bey jest yaptı; "İsim babası sen ol" dedi. Ben de azıcık düşündüm sonra adını 'Şubat' koydum. Şimdi gelin Türk Tipi İnek projesinin baştan sona kısa öyküsünü anlatayım size. Yıllar önce bu fikir ortaya atıldığında devrin Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'e fena tepkiler gelmişti. "Siz hayvanlarda ırkçılık yapıyorsunuz' demişlerdi. Bakan da saf saf yanıtlamıştı eleştirenleri: "Ne yani, Hollanda ineği , safkan İngiliz atı, Hint horozu olur da Türk tipi İnek olmaz mı?" Şükür ki o sekterliği aştı gitti memleket hayvancılığımız. Toplam 170 milyon lira tasarruf edeceğimiz kadar yani 200 bin doz sperma üretip, tamamen Türk tipi boğalar ve inekler doğmasına imkan verdik. 
 
TÜP BEBEK YÖNTEMİ 
Bakan Bey'le ayaküstü sohbet ettim. Hem o, hem de uzmanlar işin mantığını bir güzel anlattı 
 Nedir acaba mevzuun derinliği? 
- Ülke sığırcılığımız geçmişten bugüne önemli bir sorun olan yüksek verimli damızlık metaryal yani inek, boğa spermaları ihtiyacını dışarıdan sağlardı. 2001'de bu proje hayata geçmeye başlayınca hem güvenilir hem de yerli çözüm oldu. 
 Tüp bebek yöntemi gibiymiş anladığım kadarıyla... 
- Bu projede çoklu yumurtlatma ve embiryo transferi (MOET) yöntemi kullanıldı. Amaç yüksek verimli damızlık bir inekten çok sayıda yavru almak. Yılda 1 buzağı yerine 15- 20 buzağı alıyoruz. 
 
'Elif Tüp Can' kesildi
 Seçim nasıl yapılıyor damızlık boğa için? 
- Doğan erkek buzağılar, kız kardeşlerinin verimlerine göre tespit edilen ve bunlar arasından seçilen en iyi 8 baş boğa, projede tekrar baba olarak kullanılıyor. Bunların spermaları yüksek genetik değerde elbette. 
 İlk doğan kaç yaşındaydı adı neydi acep? 
- 4 yaşındaydı adı da Elif Tüp Can'dı 
 Ne oldu Elif Tüp Can'a? 
- Geçen ay Et Balık Kurumu'na kesime gitti. Arkasından ağladık inanın.
 

Ekleme Tarihi
21.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İlk tüp ineğimizi kesip ardından ağlamışız




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız