Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer
Organik Tavukçulukla İlgili Gerçekler 

Organik Tavukçulukla İlgili Gerçekler

Gerek medyada yapılan açıklamalar, gerekse bazı tanıtımlar, kamuoyunda organik/ekolojik/ biolojik ürünlerle ilgili yanlış kanıların oluşmasına neden oluyor. Kafa karışıtıran yanlış açıklamalar, tüketicinin organik ürüne olan güveninin sarsılmasına ve doğa dostu gerçek gıdadan vazgeçmesine yol açabiliyor.


Bunun bir örneğini, Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar’ın, 4 Kasım 2013 tarihinde, Keskinoğlu Tavukçuluk Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu ile yaptığı röportajda gördük.

Öncelikle, röportajda Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “GDO’lu ürün kullanımını tamamen yasakladığı” belirtiliyor. Bu tamamen yanlış bir bilgi. Çünkü GDO’lu hayvan yemi ithatalı ülkemizde serbest. Konuyla ilgili mevzuatı şuradan okuyabilirsiniz.

Ayrıca 27671 sayılı Resmi Gazete’de de yayınlanan GENETİK YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR VE ÜRÜNLERİNE DAİR YÖNETMELİK, GDO’lu yem ithalinin serbest olduğunu belirtiyor.

Röportajda Keskin Keskinoğlu’nun, konvansiyonel tavukla organik tavuk arasındaki fark ile ilgili verdiği bilgi de eksik bir bilgi ve okuyucuyu yanlış yönlendiriyor: Keskinoğlu; “En önemli farkı, yemin organik olması,” diyor.

Oysa Ekolojik Tarım Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde de belirtiliği gibi, organik tavukçuluğu konvansiyonel tavukçuluktan ayıran pek çok faktör var. Bunları kısaca özetlersek :

a) Hayvan refahı:
1. Her hayvanın veya tavukların barınakları “biyolojik ve ırk ihtiyaçlarını karşılayan, rahatça ve doğal olarak durabilecekleri, kolayca yatabilecekleri, dönebilecekleri, kendilerini temizleyebilecekleri, tüm doğal pozisyonları alabilecekleri, gerinme ve kanat çırpma gibi tüm doğal hareketleri yapabilmelerine yetecek büyüklükte” olmalı. Ayrıca yine bu özellikler dikkate alınarak tavuklar için barınağın yeterli gezinti alanının da olması zorunludur. Yine de tüm bunlara rağmen bir kümeste olabilecek tavuk sayısı da sınırlandırılmıştır. Bu husustaki asgari miktarlar yönetmeliklerde belirtilmiş durumda.

2. Suni ışıklandırmada sınır olması.

3. Havalandırmanın barınaklarda iyi olması.

4. Tavukların devamlı , dışarıya gezinti alanına çıkma şanslarının olması .

b) Çevre kirliliğinin önlenmesi: Bu konuda da kümeste elde edilen gübrenin depolandığı yerin altında toprağa sızıntı olmaması konusu, ki bu çevre kirliliğinin ve suların kirlenmesinin önlenmesi açısından çok önemli.

c) Tedavi : İlaç ve antibiyotik kullanımının, önleyici tedbir olarak uygulanması, organik tarımda yasaktır. Antibiyotikte ise organik tavukçulukta yılda en fazla 3 antibiyotikli tedavi uygulanabilir. 3 defadan sonra tavuk konvansiyonel olur.

d) Yem: Organik tarımda organik sertifikalı yem kullanılır. Bu yemin en önemli özelliklerinden teki, GDO’suz olmasıdır.

Yanlış veya eksik bilgilendirmeler, kamuoyunun organik ürünlere karşı güvenini zedeliyor.

Bu nedenle konuyla ilgili röportaj veren kişileri yeterli ve doğru bilgi vermeye, medya mensuplarını da konuyla ilgili araştırma yapmaya davet ediyoruz.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak organik/ekolojik konularda görüş vermeye her zaman hazırız ve bir telefon uzaktayız.



Saygılarımızla,

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği



Daha fazla bilgi için:

Ece Nahum, Buğday Derneği İletişim Koordinatörü

[email protected] 

Ekleme Tarihi
09.11.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Organik Tavukçulukla İlgili Gerçekler
Link: Organik Tavukçulukla İlgili Gerçekler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız