Şükrü KIZILOT
[email protected]
7 puan KDV indirimi et fiyatını düşürmez
PAZAR günü, başta Hürriyet olmak üzere, tüm gazetelerde “toptan ette KDV oranının, yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldüğü” haberi vardı.
Dün de bazı gazete ve TV’lerde “KDV indiriminin vatandaşın sofrasına yansıyacağı” yönünde açıklamalar yer alıyordu.
İndirimle ilgili olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı “indirimin tüketici fiyatlarına yansıyacağını ve fiyatları bir miktar aşağı çekeceğini” açıklıyordu.
Maliye Bakanı da indirimin “toptan satışlar için” geçerli olduğunu “perakende satışlarda KDV indiriminin söz konusu olmadığını” ve toptan etteki indirimin “bütçeye fazla etki yapmayacağını” belirtiyordu.
BAKANI KİM YANILTTI?
Hangisini mi?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nı!
Niye mi?
Bunun yanıtını da Maliye Bakanı’nın açıklamasında bulabilirsiniz.
Maliye Bakanı “Perakende satışlarda (yani tüketiciye yapılan satışlarda) KDV indiriminin söz konusu olmadığını” açıkça belirtiyor.
Olay bu..
Belli ki birisi ya da birileri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nı yanıltmış!..
BİR AÇIKLAMA VE İKİ ÖRNEK
Bakanı bile yanıltan bu olayı iki örnekle açıklayalım.
1.Kasap ve Marketteki Satış:
İndirim sonucu et;
- Toptan alana (örneğin kasaba ya da markete) yüzde 8 yerine yüzde 1 KDV ile satılacak.
- Bunlar da vatandaşa (tüketiciye) eti yine yüzde 8 KDV ile satacaklar.
Nedenine gelince; Maliye Bakanı’nın da açıkladığı gibi, tüketiciye yapılan et satışlarında KDV indirimi yok. Tüketici, daha önce de yüzde 8 KDV ödüyordu, şimdi de aynı oranda ödeyecek. KDV indirimi, vatandaşın sofrasına yansımayacak.
- Kasap ya da market de; vatandaştan aldığı yüzde 8 KDV’den, eti alırken ödediği yüzde 1 KDV’yi (İndirilecek KDV toplamını) düşecek. Aradaki farkı vergi dairesine yatıracak. Maliye Bakanı’nın da dediği gibi, toptancıya yapılan indirim vergi tahsilatını olumsuz yönde etkilemeyecek.
2. Lokanta, Kebapçı ve Oteller:
Bir başka örnek de lokanta, kebapçı ve otel restoranları ile ilgili..
Bunlar da eti toptan olarak yüzde 8 yerine, yüzde 1 ile alacaklar. Vatandaştan yemek bedeli ile birlikte (önceden olduğu gibi), yüzde 8 KDV tahsil edecekler. İndirim vatandaşın cebine yansımayacak.
Birinci sınıf restoranlar ile 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller ise “vatandaştan yine yüzde 18 KDV” tahsil edecekler. Et alırken ödedikleri KDV’yi (indirilecek KDV toplamını) düştükten sonra, aradaki farkı vergi dairesine ödeyecekler.
Sonuçta, Maliye Bakanı’nın da dediği gibi, toptancıya yapılan KDV indirimi, vergi tahsilatını olumsuz yönde etkilemeyecek. Tüketicinin daha önce ödediği KDV’nin oranı da düşmeyecek.
NE YAPILMALIYDI?
Çok basit..
KDV indiriminin sofraya yansıyabilmesi için; sadece toptan et satışının değil, tüketicinin et alırken ödediği KDV’nin de oranı yüzde 1’e indirilecekti.
Neyse.. kaybedilen bir şey yok. KDV oran indirimi için yasa değişikliği gerekmiyor. Bakanlar Kurulu bir karar alır, olur biter..