Beyaz Et ve Yumurta Sektörüne Yönelik İddalarda Son Nokta…!
Geçtiğimiz günlerde haberlere konu olan Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, piliçlerin 23 saat ışığa maruz bırakılarak günde 3 kez yumurtlatıldıkları, GDO’lu yemlerle beslendikleri ve kısa sürede satışa hazır hale getirildikleri hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Yumurtaların klorla beyazlatıldığını ve zor kırıldığını iddia eden Dizdar, piliç yemleriyle oynanarak yumurta içeriğinin değiştirilmesinin de mümkün olduğunu ifade etmişti.
İlerleyen günlerde Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Önceki Dönem Başkanı Petek Ataman da konu il ilgili açıklamalarda bulunmuştu.
YUM-BİR Başkanı Hasan Konya, tavukların günde 3 kez yumurtlatılmasının biyolojik olarak imkansız olduğunu, yumurta renginin ise tavuğun ırkına bağlı olduğunu söylemişti. Yapılan açıklamalarla kasıtlı olarak bilgi kirliliği yaratılmaya çalışıldığını belirten Konya, yumurta sektörünü geriletmek isteyenlerde olabileceğini sözlerine eklemişti.
Konu ile ilgili tarafımıza yazılı açıklamada bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Önceki Dönem Başkanı Petek Ataman ise bu haberleri üzülerek okuduğunu belirterek, konunun uzmanı olmayan kişilerden yapılan bu açıklamaların dikkate alınmaması gerektiğinin altını çizmişti.
Edindiğimiz bilgilere göre; Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar’ın hiçbir bilimsel temele dayanmayan bu iddiaları Banvit A.Ş. ‘nin açtığı bir davaya konu oldu. Bu davada bilirkişi olarak Prof. Dr. Metin Petek ve Prof. Dr. Mustafa Eren görevlendirildi. Konu ile ilgili çalışmalar sürekli kamera ile kaydedildi ve bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Rapora göre;
- Piliçlerin iddia edildiği gibi 45. günde ölmedikleri, ticari koşullardaki ömürlerinden çok daha uzun süre yaşayabildikleri,
- Etlik piliçlerin kümes içerisinde hareket alanlarının geniş olduğu,
- Kemiklerinin iddia edildiği gibi ince ve dayanıksız olmayıp ilerleyen yaşla ağırlaşan gövdeyi taşıyabilecek durumda olduğu,
- Civcivlerin kuluçkadan çıkma sürelerinin iddia edildiği gibi 17 gün değil, 20-21 gün olduğu,
- Tümör iddialarına karşılık, piliçlerde hiçbir tümöral oluşuma rastlanmadığı,
- Ve tavukların söylendiği gibi günde 3 yumurta vermelerinin mümkün olmadığı, günde en fazla 1 yumurta verebileceği tespit edilmiştir.
Bu rapor, 3 aylık bir sürede kaydedilmiş olup tamamen bilimsel çalışmalara dayandırılmaktadır.
Yapılan çalışmalar ve yetkili kişilerin açıklamaları gösteriyor ki, yumurta sektörü için söylenenler gerçekleri yansıtmamakta, bu takım iddialar hem tavuk üreticilerinin zarar görmesine hem de halkın sağlıklı beslenme koşullarına zarar vermekte.
http://hayvancilikhaber.com |