Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer
Çinde kuş gribi vakaları artıyor 

Çin'de kuş gribi vakaları artıyor
 
 

PEKİN (CİHAN)- Yeni kuş gribi türü olan H7N9 Çin’de yayılmaya devam ediyor. Son olarak Pekin’de bir çocuk bu salgına yakalandı.
 
 
Ülkede şu ana kadar 69 kişide kuş gribi görülürken, bunlardan 13’ü yaşamını yitirdi. H7N9’un aşışı henüz bulunamadı.
Yetkililer, Pekin’de son olarak 4 yaşındaki Zhu soyadlı bir erkek çocukta H7N9 virüsünün saptandığını, böylelikle Pekin’deki vaka sayısının ikiye çıktığın bildirdi.
 
Zhu’da klinik belirtiler olmadığı ve gözetim için şehirdeki Ditan hastanesine sevk edildiği kaydedildi.
Çocuğun babasının kümes hayvanı ve balık ticareti yaptığı belirtilirken, komşuların çoğun babasından tavuk satın aldıkları ifade edildi.
 
Öte yandan, başkent Pekin’de geçen gün görülen ilk vaka nedeniyle, hastanın bulunduğu köyde yetiştirilen 503 tavuk itlaf edilmişti. Ülke genelinde de itlaflar sürüyor.
 
Yetkililer, yeni tür kuş gribinin insandan insana geçmediği, paniğe gerek olmadığı, virüsün çıkış nedeninin araştırıldığı ve aşı çalışmalarının yapılmakta olduğunu dile getirdi.
 
Aşısı bulunmayanH7N9’a karşı halkın zorda kalmadıkça kalabalık yerlere gitmemesi, sık sık ellerini iyice yıkaması, odalarını havalandırması ve hastalıktan ölmüş hayvanları yememesi, kanatlı hayvanları yerken, 70 derecenin üzerinde pişirdikten sonra yemesi gibi tavsiyeler yapılıyor. Hastalığın, yüksek ateş ve şiddetli öksürük ile başladığı, sonra zatürreye çevirerek, ölüme neden olduğu söyleniyor.
 
2003'te de kuş gribinin bir diğer türü olan H5N1 virüsü görülmüş ve şu ana kadar 360'tan fazla kişi ölmüştü. Çinli yetkililer, SARS, domuz gribi ve kuş gribine karşı Çin'in tecrübeli olduğu ve bu tür salgınlarla mücadele güçlerinin olduğunu ifade ediyor. SARS ilk ortaya çıktığı zamanlarda salgının ciddiyeti saklanmaya çalışılmıştı.
 
Ancak bu sefer H7N9 vakalarındaki son gelişmeler, yetkililer tarafından devlet medyası aracılığıyla duyuruluyor.
Dünya Sağlık Örgütü de şu an için giriş limanlarında tarama tedbirleri veya turizm ve ticaret üzerinde herhangi bir kısıtlayıcı önlemlere başvurmayı gerekli görmediklerini de ifade etti.
Çinli yetkililer, geçtiğimiz gün de virüsün Güney Kore'den gelen yabani kuşlarda bulduklarını ve Çin’in Yangtzi nehri deltasındaki kuş gribi virüsü taşıyan tavuklar ve ördeklerle göç sırasında karıştığını duyurmuştu.


CİHAN

Ekleme Tarihi
15.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kuş gribi
Link: Çinde kuş gribi vakaları artıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız