Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer
 


Yumurtada kayıt dışı sorunu büyüyor

ATO Meslek Komitesi Başkanı Zakir Boran, yumurta sektöründeki kayıt dışı sorununun çözümlenmesi gerektiğini söyledi. Adana’da aylık 60 bin viyol yumurta üretimi gerçekleştiren sektör temsilcileri, Irak’la olan ihracatın aksamamasını ve yeni teşviklerle sektörün canlandırılmasını da bekliyor.

Adana Ticaret Odası 6. Meslek Komitesi Başkanı ve Gıda Toptancıları Derneği Kurucu Üyesi Mehmet Zakir Boran, yumurta sektöründeki en büyük problemlerinin gramajın düşürülmesi, soğuk hava zinciri uygulaması ve kayıt dışı satışlar olduğunu söyledi.
ATO Meclisi'ne de konuya ilişkin rapor sunduklarını anlatan Zakir Boran, sektördeki sorunların çözülmesi durumunda kente sağladıkları katma değerin de artacağını ifade etti. Bir başka sorunun ise seyyar satıcılar ve kayıt dışı satışlar olduğunu belirten Boran, şöyle devam etti: "Seyyar satıcılar ve pazarlar konusunda çok acil önlem gerekiyor. Kayıt dışı firmalar çok yoğunlukta. Seyyar satıcılar, ürünlerin hiçbirinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı etiketi yokken satış yapılabiliyor. Belediyenin, maliyenin ve Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün koordineli çalışmasını bekliyoruz."

Mehmet Zakir Boran, soğuk hava zinciri uygulamasının başlatılmasının üretici sıkıntıya soktuğunu hatırlatarak, "Yumurtayı doğal havada koruduğumuzda sıkıntılar yaşamıyorduk. Ancak soğuk hava zinciri uygulamasından sonra sıkıntılar yaşamaya başladık. Çünkü kapalı ortamda bekletilen yumurta hava almıyor ve nemleniyor. Bu durumda gözenekleri açılıyor ve çatlıyor." şeklinde konuştu.

Yumurtanın 28 günlük raf ömrü olduğunu belirten Boran, "Ürünümüzün 93-72 gram olan gramajı 1 -2 gram düşürüldü. Bütün yerel ve ulusal firmalar sıkıntılı. Yaptırımlar çok ağır ve hemen hemen tüm firmalar ceza yedi. 3 kez ceza yiyen firmalarımız var. Ceza miktarı 45 bin lirayı bulabiliyor." diye yakındı.
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
22.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: yumurta, kayıt dışı sorunu
Link: Yumurtada kayıt dışı sorunu büyüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız