Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer

DOĞU KARADENİZ ORGANİK TARIM MERKEZİ
UZMANLARIN YAPTIĞI AÇIKLAMAYA GÖRE, TÜRKİYE'DE ORGANİK SEBZE, MEYVE VE TURUNÇGİLLER ÜRETİMİNİN EGE VE AKDENİZ'DE, ORGANİK SÜT, BAL VE YUMURTANIN TAMAMININ DOĞU KARADENİZ'DE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
- GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. VECİHİ AKSAKAL:
- "ÜLKENİN ORGANİK SÜT, BAL VE YUMURTANIN TAMAMI DOĞU KARADENİZ'DE ÜRETİLİYOR"

ORDU (İHA) - Türkiye'de en iyi organik sebze, meyve ve turunçgiller üretiminin Ege ve Akdeniz'de, organik süt, bal ve yumurta üretiminin tamamının Doğu Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleştirildiği açıklandı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde organik tarımı geliştirmek amacıyla Gümüşhane Üniversitesi Koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen 'Vizyon 2023- Doğu Karadeniz Bölgesi Organik Tarım Master Planı' çalışma toplantısı Ordu'da yapıldı.

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan ve Ordu Vali Yardımcısı Ömer Adar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, Ulusal Fındık Konseyi Başkan Yardımcısı Onur Şahin'in de aralarında bulunduğu toplantıya akademisyenler ve proje temsilcileri katıldı.

Toplantı da davetlilere, projenin amacının bölgede organik tarımın yaygınlaştırılması, besin kalitesinin yükseltilmesi, kimyasal madde kullanımının engellenmesi, hayvan, bitki ve çevre üzerinde oluşacak olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması, toprak verimliliğinin arttırılması, biyo çeşitlilik kaybının önlenmesi, profesyonel çiftçiliğin ve girişimciliğin geliştirilmesi olarak ifade edildi.

 

"ORGANİK TARIMA İLGİ ARTIYOR"

Toplantıda bir konuşma yapan Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, organik tarımda kimyasal gübre yerine ahır gübresi, yeşil gübre ve kompost gübre kullanıldığını, kimyasal ilaçların yerine de hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitli yetiştirme, mekanik, biyolojik, biyo-teknik ve kültürel mücadele teknikleri uygulandığını, yabancı ot mücadelesinde ise herbisit (bitki öldürücü) kullanmak yerine değişik fiziki mücadele yöntemleri ve kültürel mücadele usullerinin uygulandığını belirtti.

Ordu ili bölgesinde özellikle fındık alanlarında fındık kurdu ve diğer fındık zararlılarına karşı her yıl önemli miktarda kimyasal ilaç kullanıldığını hatırlatan Sağlam, kullanılan bu zirai ilaçların çevre ve insan sağlığına olan zararlarının herkesçe bilindiğine dikkat çekti. Son yıllarda organik üretime yönelik ilginin arttığını kaydeden Sağlam, Türkiye'de en fazla organik tarımın Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapıldığını, bu bölgelerde ihracata yönelik sebze, meyve ve turunçgiller üretiminin yaygın olduğunu söyledi. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde de organik tarım sonucu üretilen ürünlerin her geçen gün arttığını da kaydeden Sağlam, "Ordu'da 19 ilçemizden 11'inde 20 bin 717 hektar alanda 455 adet üreticimiz organik tarım yapmaktadır. İkizce ilçemiz organik fındık tarımı yönünden ilk sırada yer almaktadır. Organik tarım üretimine Bakanlığımız son yıllarda artan miktarda teşvik vermektedir. İlimizde sadece 2010 yılında 257 bin lira organik tarım destekleme ödemesi yapılmıştır" dedi.

 

 

"ORGANİK SÜT, BAL VE YUMURTA KARADENİZ'DE"

'Vizyon 2023- Doğu Karadeniz Bölgesi Organik Tarım Master Planı' Proje Koordinatörü Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vecihi Aksakal da, Türkiye'de organik hayvansal verilerine göre organik süt, bal ve yumurta üretiminin tamamının Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yapıldığını söyledi.

Doç. Dr. Aksakal, "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde organik tarım değerlerine bakıldığında 2010 yılı itibariyle organik bitkisel üretim yapan çiftçi sayısı 2 bin 289 olup, ülke genelinde yüzde 5.4'lük orana, alan bakımından ise 6 bin 118 hektar ile ülke genelinde yüzde 1.6'lık orana sahiptir. Üretilen ürünler mısır, fındık, çay, kivi, Trabzon hurması, karalahana, değişik meyveler ve yem bitkileri oluşturmaktadır. Organik hayvansal ürünler açısından Türkiye'de organik süt, bal ve yumurtanın tamamı bu bölgede üretilmektedir" diye konuştu.

 

 

Ekleme Tarihi
07.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Doğu Karadeniz Organik Tarım Merkezi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız