Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer
 


Bal hasadı başladı

Muğla ve ilçelerindeki çam ormanlarında, arıların basra böceği vasıtasıyla yaptığı çam balının hasat dönemi başladı. Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da, bu yılki ilk hasat döneminde alınan bal miktarı üreticileri mutlu etmese de önümüzdeki aylarda yapılacak hasatla ülkenin bal ihtiyacı karşılanacak.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'nin dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ını karşıladığını, bunun yaklaşık yüzde 80'inin de Muğla'da yapıldığını söyledi. İl genelinde 5 bin 800 ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını, bunların dışında 3 bin ailenin de burada konakladığını anlatan Şahin, Türkiye kovan sayısının yüzde 19'unun Muğla'da bulunduğunu kaydetti.

2,5 MİLYON ARILI KOVAN BAL ÜRETİMİNE KATILIYOR

Yoğun arı kolonileri sebebiyle üreticilerin yeterli bal alamadığını söyleyen Şahin, "Bu yılki bal üretimine iyi başlanmadı. Arı ve kovanların yoğun olduğu bölgelerde maalesef bal üretimi düşük. Çiçek balında bir düşüş var ama çam balı üretiminde geçen yıla göre çok fazla bir düşüş yaşanmayacak. Muğla'da 2,5 milyon kovan arı, bal üretimine katılıyor. Geçen yıl yaklaşık 20 bin ton çam balı üretimi yapılmıştı. Bu yıl da hava şartlarının istediğimiz seviyede gitmesiyle birlikte geçen yılki rakamları yakalayacağız. Üreticilerimiz, kasım sonuna kadar hasada devam edecek." dedi.

'GÖKTEN BAL YAĞSA YERE DÜŞMEZ'

Şahin, çam balı üretim alanlarının yıllar itibariyle sürekli azaldığının altını çizerek, şunları söyledi: "Basralı alanlarımız her yıl daralmasına karşın bal üretimine katılan işletmelerdeki arı sayısı çoğaldı. Bugüne kadar basralı çam balı üretim alanları için de bir çalışma yapılmadı. Bal üretiminin düşmesinin temel nedeni, az alana çok fazla arının girmesidir. Planlama yapılmadığı için gelen arıcılar çok mutlu dönmüyor. Gökten yağmur gibi bal yağsa aşağıya bir damla bal düşmez. Bu şekilde devam ederse Muğla çam balı hayal olacaktır. Basra böceği hâlâ yasaklılar listesinde. Yanan orman alanlarında basralı çam ormanı aşılaması yapılmıyor. Muğla'da 66 bin 300 hektarlık basralı çam alanı var. Bu da Muğla ormanlarının yüzde 8'ine tekabül ediyor. Üretim yapılabilecek yüzde 15'lik bir alan daha var. Bunun yüzde 8'ini arttırabilsek, Türkiye'nin 82 bin tonluk bal üretimini sadece buradan sağlayabiliriz."

'KAÇAK BAL ÜRETİMİ YAPILIYOR'

Muğla'da Arıcılık Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 1 milyon 150 bin arılı kovan bulunduğunu dile getiren Şahin, "Bu bölgeye en az 1,5 milyon, dışarıdan gelen arılı kovan var. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne ne kadar giriş olduğunu sorduğumuzda, bunu 1,5 milyon olarak gösteriyor. Şu an yüzde 30-40 civarında ruhsatsız alanlarda dışarıdan gelen arıcılar, kaçak üretim yapıyor. Bunun denetimini devletin yetkilileri yapmıyor. Biz bu durumdan şikâyetçiyiz. Plansız yerleşmeye, bugünkü şartlarda karşıyız. Bu kalabalık arı şartları ayrıca arı hastalıklarını da tetikliyor. Bu kadar olumsuzlukta bal üretiminde verim beklemeyi anlamsız buluyoruz." diye tepki gösterdi.

'BAL ÜRETİCİSİ HAKETTİĞİNİ ALAMIYOR'

Ziya Şahin, arıcıların ürettikleri baldan hakettikleri değeri alamadığının altını çizerek, "Muğla, yüzde 68'i ormanlarla kaplı bir bölge. Burada organik arıcılığın temeli atılıyor ancak üreticilerimiz hakettiklerini alamıyor. Geçen yıla göre boş tenekede yüzde 15, şekerde yüzde 21, mazotta yüzde 10,8'lik artış var. Bal ise bu yıl da geçen yıl olduğu gibi tenekesi 180-190 liradan satılacak. Böyle bir arıcılık modelinde üreticilerin ayakta durmasının mümkün değil. Çam balının tenekesinin 220 liraya satılması gerektiğini düşünüyorum. Bundan aşağıya bir fiyata pazara girilmesi zarar anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
07.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bal, hasat, Muğla, arıcılık
Link: Bal hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız