Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Aralık 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  Su ürünleri »  TEKNİK BİLGİLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer

Balıktan alınacak omega-3 yağının sağlığa büyük faydaları var. Araştırmalar, balık yemenin kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 36 oranda azalttığını ortaya koyuyor. Ayrıca omega-3, anne karnındaki bebeğin ve küçük çocukların beyin gelişimini olumlu etkilediğinde hamilelere ve annelere balık yemeleri tavsiye ediliyor.

İSTANBUL (İHA) - Balığın sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyleyen balıkçı Kenan Restoranları'nın sahibi Kenan Balcı, birçok kişinin balığı kış aylarında tüketme alışkanlığından vaz geçmesi gerektiğini belirterek, "Her yaşta ve her mevsimde mutlaka balık yemeye özen gösterilmelidir. Balık, özellikle yaz aylarının da en doğal besinidir" dedi. Hangi ayda hangi balığın yenilebileceğini sıralayan Balcı, Kasım ayının uskumrunun en iyi zamanı olduğunu, kalkanın en bol olduğu zamanın da nisan ayı olduğunu söyledi.

Balığın özellikle Omega-3 ve doymamış yağ çeşitlerinin asitleri açısından çok iyi bir kaynak olduğunu söyleyen Balıkçı Kenan Balcı, "Her mevsimde balık yenir ancak önemli bir püf nokta hangi balığın hangi mevsimde yenmesi gerektiğidir. Kimileri için balık yalnızca kış aylarında tüketiliyor. Oysaki her mevsim için balık gıdalar arasında en doğal ve en iyi besin kaynağıdır. Bütün bunların araştırmaları yüz yıllardır ortaya konulmuştur. Örneğin çok ilginçtir ki deniz kirliliğinden yakınarak balıkların da zararlı olabileceğini düşünerek balık yemeyenler örneği vardı. Yaptığım bazı kısa araştırmalar oldu. Bunu birçok kişi TV'lerden gazetelerden de görmüştür. Amerikan Harvard Üniversitesi uzmanlarının balığın sağlığa etkileri üzerine yaptığı bir çalışma oldu" dedi.

Balcı, araştırma sonuçlarının çok ilginç olduğunu belirterek, "Son 20 yılda yapılan araştırmaları bir araya getiren uzmanlar, balığın yararları yanında zararının çok az olduğu sonucuna vardı. Özellikle bir dönem denizlerde; civa, kimyasal gibi maddelerin bulunduğu şeklindeki söylentiler birçok kişiyi korkutmuştu. Oysaki uzmanlar tüm bunlara rağmen, balıktan alınabilecek bu kimyasalların kırmızı et, tavuk, yumurta ve tereyağı gibi diğer hayvansal kaynaklı gıdalardan alınabileceğine dikkat çekiyor.

Balıktan alınacak omega-3 yağının sağlığa büyük faydaları var. Araştırmalar, balık yemenin kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 36 oranda azalttığını ortaya koyuyor. Ayrıca omega-3, anne karnındaki bebeğin ve küçük çocukların beyin gelişimini olumlu etkilediğinde hamilelere ve annelere balık yemeleri tavsiye ediliyor. Yağlı balığın daha fazla omega-3 içermesi nedeniyle de sağlığa daha yararlı olduğu çalışmadan çıkan bir başka sonuç. Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için haftada iki öğün balık yenmesini

tavsiye ediyor" diye konuştu.

Omega 3 yağ asitlerinin kalp damar sağlığı, kansere karşı koruyuculuk, zihin gelişimi ve çocuklarda büyüme konularında öneminin çok büyük olduğunu dile getiren Balıkçı Kenan Balcı, "Haftada en az iki kez balık tüketerek Omega-3 yağ asidinin sağlığı koruyucu etkilerinden faydalanabilirsiniz. Bazı araştırmalara göre balık yemek kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 36 oranında azaltabiliyor. Çünkü Omega-3 yağ asitleri düzensiz kalp ritmini engellemeye yardımcı olarak kanın damarların içinde pıhtılaşma

ihtimalini azaltır (ki bu kalp krizinin en başta gelen sebebidir). Ayrıca iyi kolesterolün (HDL) kötü kolesterole (LDL) oranını artırarak kardiyovasküler sisteme çok faydalı olur. Bu arada, ayrı bir konu da diyettir. Yaz aylarında kilo vermeye çalışanlar çok. Çeşitli diyet yöntemleri denenir. Oysaki karışık diyetler yerine hamur işlerinden uzak durularak balık tüketimiyle doğal diyet yapmak da mümkün. Balık zaten kilo yapıcı bir besin değil. Sindirimi en kolay, hazımsızlık yapmayan, yaz aylarından

sıcaklarda ağırlık hissi vermeyen en doğal besindir. Örneğin; her mevsimde levrek, çipura, istavrit, alabalık ve soman tüketilebilir" açıklamasında bulundu.

Yalnızca kış aylarında değil her mevsimde balık yenilebileceğini ancak türlerinin bilinmesinin, bu beslenme şeklini daha da lezzet alınır şekle getireceğini vurgulayan Balcı, aylarına göre hangi balık çeşitlerinin tercih edilmesi gerektiği konusunda da şu bilgileri verdi:

"Ocak: Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır.

Şubat: Kalkan mevsimi başlar ve mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bolca çıkar.

Mart: Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır.

Nisan: Kalkanın en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Gümüş, kefal, mezgit, minakop, tekir ve barbunya çok tutulur.

Mayıs: Levrek, barbunya, dil, tekir, kılıç ve iskorpit bol avlanır ve zevkle yenir. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağını kaybetmiştir.

Haziran: Bu ayda balıklar az tutulur. Bu nedenle haziran balıkçılık açısından verimsizdir.

Temmuz: Sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ortasına kadar lezzetini devam ettirir.

Ağustos: Çingene palamudu mevsimini açar. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz.

Eylül: Sardalya ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Her türlü pişirilmeye elverişlidir. Kolyoz, istavrit ve kırlangıç bolca çıkar.

Ekim: Gezici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıkları aydır. Bu nedenle bol miktarda balık tutulur.

Kasım: Uskumrunun en iyi zamanıdır.

Aralık: Uskumru, lüfer, palamut ve torik, yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Hamsi de lezzetlidir".

kaynak.zaman

Ekleme Tarihi
04.06.2009
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız