Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  Kamu çalışmaları »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Denizler "hayalet avcılardan" temizleniyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi kapsamında "hayalet avcılığa" neden olan parçalanan ya da terk edilen 4 ton ağırlığında ağ deniz dibinden çıkarıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, su ürünleri avcılığı sırasında hava koşulları, zemin yapısı, ağ çakışması veya kullanım hataları gibi sebeplerle kopan, parçalanan ve terk edilen av araçlarını temizlemek amacıyla yürütülen projenin sonuçları alınmaya başlandı.

Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi kapsamında İstanbul, Adana, Hatay ve Muğla'da bu yıl içinde 622 dekar deniz dibi alanı taranarak farklı ebatlarda 100 parça ve 4 ton ağırlığında ağ deniz dibinden çıkarıldı. Av sırasında ağların ve diğer av araçlarının yoğun olarak kaybedildiği bildirilen 124 lokasyonda yapılan araştırmalarda ayrıca su ürünleri avcılığında kullanımı yasak olan 420 tel sepete ulaşıldı.

Projenin kapsamı genişleyecek
 
Mayıs ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in tarafından başlatılan ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce 4 ilde yürütülen pilot projeye, gelecek yıl 8 il daha eklenecek. Denizlerde Mersin, Antalya, İzmir, Çanakkale, Sinop ve Trabzon illerinde, iç sularda ise Eğirdir (Isparta) ve Beyşehir (Konya) göllerinde uygulanacak proje, 2016 yılı sonunda tamamlanacak.

Yılda bin-2 bin kilometre ağ denizlere terk ediliyor

İstatistiklere göre, dünyada her yıl denizlerde kullanılan av araçlarının yüzde 8-12'lik kısmı kayboluyor. Benzer şekilde Türkiye'de de her yıl yaklaşık bin-2 bin kilometre uzunluğunda ağ denize terk ediliyor. Terk edilen bu av araçlarının bedelinin yaklaşık 13 milyon lira olduğu tahmin ediliyor.

Projeyle, çeşitli nedenlerle parçalanan veya terk edilen av araçlarının, suda yaşayan canlılara ve ekosisteme verdiği zararların azaltılmasını amaçlıyor. "Hayalet avcılık" olarak da adlandırılan bu durum, deniz canlılarının barınma ve beslenmelerini olumsuz etkileyerek, kontrolsüz olarak su ürünlerinin ölümlerine neden oluyor.

Ağı kaybolan bakanlığa bildirecek

Projeyi tanıtmak ve farkındalık oluşturmak için broşür ve afişlerle çalışmayı destekleyen bakanlık ayrıca balıkçıların kaybettikleri ağları bildirebilecekleri [email protected] elektronik posta adresi oluşturuldu. Daha sonra yapılacak kayıp av araçlarının temizleme çalışmaları, ağların nerede ve ne zaman kaybedildiği ile ağların özelliklerine ilişkin kayıt altına alınan bilgilere göre planlanacak.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: çevre, deniz, ağ, Mehdi Eker, temizleniyor
Link: Denizler 'hayalet avcılardan' temizleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız