Mersin'de Balık Sezonu Açılış Şenliği MERSİN (İHA) - Mersin'de trol ile balık avlanma sezonunun açılışı nedeniyle 'Balık Sezonu Açılış Şenliği' düzenlendi. Şenlikte, vatandaşlara bölgeye özgü közde pişmiş sardalya balığı ikram edildi.
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından Çamlıbel Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen etkinliğe, AK Parti Mersin milletvekilleri Nebi Bozkur, Ahmet Tevfik Uzun, CHP Mersin milletvekilleri Ali Rıza Öztürk, Vahap Seçer ve eski Kültür Bakanlarından İstemihan Talay ile kent protokolü, balıkçılar ve vatandaşlar katıldı. Şenlikte, etkinlik alanının yanına kurulan mangalda, vatandaşlara bölgeye özgü közde pişmiş sardalya balığı ikram edildi. Yüzlerce kişi, ücretsiz dağıtılan ekmek arası balık alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.
Etkinlikte konuşan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, balıkçılara, şanslı ve bereketli bir avlanma sezonu dileğinde bulundu. Balık av yasağının sebebinin, sürekli ve kalıcı bir şekilde avlanabilmek olduğunu belirten Yamanyılmaz, "Balık türlerinin yok olmasını önlemek amacıyla gidilen bu yolda, asıl amacımız; halka temiz ve uygun fiyatta balık yedirmektir. Balık tüketimi her geçen güne nazaran artış göstermektedir. Yapılan bilimsel araştırmalarda, haftada en az iki kere balık yiyen toplumlarda kalp-damar hastalıkları, yemeyenlere göre daha az olduğu görülmüştür. Yani haftada iki kez balık yiyorsunuz, sağlığınız koruyorsunuz. Biz de vatandaşlarımızı haftada 2 defa balık yemeye davet ediyoruz" dedi.
Konuşmasında, Mersin'e yakışır bir balıkçı barınağı kompleksinin olmamasına da değinen Yamanyılmaz, "Bu konuda kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğine inanıyoruz ve büyük bir tesisin yapılmasını arzuluyoruz. Bunun yanında eski balık pazarının ise, turistik balık lokantaları olacağı bir bölge haline getirilmesi, bölge turizmi bakımından önemli olacaktır" diye konuştu.
AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun ise, sezonun hayırlı olması dileğiyle başladığı konuşmasında, hükümet olarak balıkçılık sektörüne büyük önem verdiklerini söyledi. 2002 yılından bu yana akaryakıtta 900 milyon, su ürünleri yetiştiriciliğinde de 800 milyon lira sektöre destek verdiklerini ifade eden Uzun, "Bunun yanında özellikle tutulan balıkların işlenmesiyle ilgili de yine Bakanlığımız 1,5 milyon Eura'ya kadar, yüzde 50 hibe şeklinde destek vermektedir. Özellikle sektörün geleceği açısından, nesillerimizin, balık türlerinin yaşaması, torunlarımızın da yine 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde rahat bir şekilde balık yemesi için görev yine balıkçılarımıza düşüyor. Hükümet olarak istediğimiz kadar yasaları çıkaralım, aslında bu yasalar sektörün gelişmesi için ama tabi bazen yasaklar zordur, uymak zorduk, ama bu yasaklara kendi sektörümüzün geleceği için uymak zorundayız." şeklinde konuştu.
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer de, 'varlık içerisinde yokluk çekme' sözünün, Türkiye balıkçılığı sektörüne ilişkin söylenebilecek en önemli söz olduğunu ileri sürerek, şöyle devam etti; "Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili. Türkiye'nin toplam sınırı 12 bin kilometre, bunun 8 bin kilometresi yaklaşık sahil, yani deniz sınırı. Türkiye, toplam tarımsal üretim yaptığı alan kadar, su ürünleri avcılığı yapılabilecek alana sahip. Toplam Türkiye'nin tarım alanı 25 milyon hektar ve Türkiye'nin su ürünleri hasadı ve avcılığı yapacağı alan da o kadar. Elbette hükümetin yürüttüğü doğru politikalara saygı duyarız, biz isteriz ki, iktidar doğru işler yapsın her konuda, alkış tutarız. Ama şunu söylemek isterim; yapılanlar yetersiz. Neden yetersiz? Türkiye'de kişi başına balık tüketimi 7 kilogram, girmek istediğimiz AB'de ise 21 kilogram. Bu kadar üretim alanımız varken ürettiğimiz 650 bin ton. Norveç birinci sırada, biz fersah fersah gerideyiz. O nedenle balıkçı sektörü için yapılacak daha çok şeyin olduğunu düşünüyorum." Konuşmaların ardından etkinlik, halk oyunları gösterileriyle sürerken, gösteri sonrası protokol üyeleri sezon açılış kurdelesini keserek 'Aslı-1' ve 'Cesur-3' adlı trol tekneleriyle deniz turu yaptı. |