Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  Destek, teşvikler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Tarım ve balıkçılık kredileri yüzde 11.5 arttı

Tarım ve balıkçılık sektörüne kullandırılan kredi miktarı geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 11,5 artı.

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve balıkçılık sektörüne kullandırılan kredi miktarının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 11,5 artışla 36 milyar 400 milyon 902 bin liraya ulaştığını bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, tarım ve balıkçılık sektörüne, 2012 Aralık sonu itibarıyla kullandırılan 32 milyar 642 milyon 626 bin liralık kredi miktarının 2013 yılı sonuna kadar 3 milyar 758 milyon 276 bin lira arttığını belirtti.

Geçen Aralık ayı sonu itibarıyla bir yılda yüzde 11,5 artarak 36 milyar 400 milyon 902 bin liraya ulaşan tarım ve balıkçılık sektörü kredilerinin, yüzde 63,7'sini kapsayan 23 milyar 192 milyon 199 bin lirasının kamu bankaları tarafından kullandırıldığına dikkati çeken Bayraktar, özel ve yabancı sermayeli bankaların kullandırdığı kredilerde de önemli oranda artış görüldüğünü ifade etti.

Tarım ve balıkçılık sektörü kredilerinde kamu bankalarını 8 milyar 199 milyon lirayla yerli özel mevduat bankalarının, 5 milyar 9 milyon lirayla yabancı sermayeli mevduat bankalarının izlediğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Tarım ve balıkçılık sektöründe 2013 yılı sonu itibariyle son bir yılda kredi miktarındaki artış, kamu bankalarında yüzde 1,9'da kalırken, yabancı mevduat bankalarında yüzde 33,2'si, yerli özel mevduat bankalarında ise yüzde 33,6'yı buldu. 2012 yıl sonu itibarıyla kullanılan kredilerin yüzde 30'u yüksek faiz oranlı kredileri kapsarken, 2013 yılında bu oran yüzde 37'ye çıktı.

Düşük faizli kredi kararına sigorta zorunluluğunun eklenmesi, çiftçilerimizin kredi kullanımında sorun yaşanmasına neden olmaktadır. Bu konuda en önemli sorun, sigorta maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Üretici, düşük faizli kredi kullanırken, ödediği banka masraflarının yanı sıra sigorta masrafı da ödemek zorundadır. Bu durum, kredi maliyetini artırmakta ve düşük faizli kredi kararnamesi amacına ulaşmamaktadır. Ayrıca, sigorta zorunluluğu nedeniyle Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı olmayan çiftçilerimiz düşük faizli kredi kullanamamakta, üreticiler yüksek faiz oranıyla kredi kullandıran diğer bankalara yönelmek durumunda kalmaktadır."
 
İller itibarıyla kredi kullanımı

Bayraktar, tarım ve balıkçılık sektöründe geçen yıl en fazla kredi kullanan ilin 2 milyar 496 milyon 337 bin lirayla İzmir olduğunu belirtti. İzmir'i 2 milyar 276 milyon 478 bin lirayla İstanbul, 1 milyar 923 milyon 441 bin lirayla Adana, 1 milyar 830 milyon 199 bin lirayla Konya'nın izlediğini ifade eden Bayraktar, en az kredi kullanan ilin ise 16 milyon 845 bin lirayla Hakkari olduğunu kaydetti. 
 
Artış oranlarına il bazında bakıldığında yüzde 82,2 ile Rize'nin ilk sırayı aldığını belirten Bayraktar, geçen yıl bir önceki yıla göre kredi kullanımı en fazla azalan ilin ise yüzde 32 ile Giresun olduğunu bildirdi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  tarım, diğer, emtia, balıkçılık, kredi, destek, TZOB, Şemsi Bayraktar
Link: Tarım ve balıkçılık kredileri yüzde 11.5 arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız