Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  Destek, teşvikler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Güvenli gıdalar için kültür balıkçılığı şart

2030'a kadar balık üretiminin üçte ikisi kültür balığı yetiştiriciliğinden sağlanacak. FAO yetkilisi Arni M. Mathiesen, kültür balıkçılığı potansiyelinin serbest bırakılması gerektiğini, bunun gıda güvenliği ve ekonomik büyümeye katkısı olacağını söyledi.

İSTANBUL - Dünya Bankası, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü’nün (IFPRI) ortak hazırladığı raporda balıkçılık ve yetiştiricilik perspektifleri incelendi. Rapora göre, deniz balıklarının alımının sabit kalması ve dünya genelinde, başta Çin olmak üzere, orta sınıfın talebindeki artış göz önüne alındığında 2030’a kadar balık üretiminin üçte ikisi kültür balığı yetişticiliğinden sağlanacak.

Balıkçılık ürünlerinin ticari akışındaki büyümenin gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere kaydığı da vurgulandı.

Raporda, dünya balık tüketiminin yüzde 38’ini oluşturan Çin’in, 2030’da ilk sırada yer alacağı, diğer birçok ülke gibi bu ülkenin de artan talebi karşılamak için kültür balıkçılığına yatırımları güçlendireceği belirtildi.

Asya’nın, özellikle Güney Asya, Güneydoğu Asya, Çin ve Japonya’nın, 2030’a kadar dünya balık tüketiminin yüzde 70’ini temsil etmesinin beklendiği, Sahraaltı Afrikası’nda 2010’dan 2030’a kadar kişi başına yıllık balık tüketiminin yüzde bir azalacağı, ancak aynı dönemdeki yüzde 2,3’lük hızlı nüfus artışı göz önüne alındığında bölgedeki balık tüketiminin tamamının yüzde 30 artacağı kaydedildi.

Raporda, başta tilapya, sazan ve yayınbalığı üretimi olmak üzere kültür balıkçılığının 2030’a kadar tüketime yönelik balık üretiminin yüzde 62’sini karşılayacağı belirtildi. FAO Balıkçılık ve Kültür Balıkçılığı Bölümü’nden sorumlu Müdür Yardımcısı Arni M. Mathiesen, kültür balıkçılığı potansiyelinin serbest bırakılmasının kalıcı ve olumlu etkileri olabileceğini bildirdi. Mathiesen, “2050’ye kadar nüfusun 9 milyara ulaşması beklenen dünyada, özellikle güvenli olmayan gıdaların arttığı bölgelerde, çevre sorumluğu bakış açısıyla geliştiği takdirde, kültür balıkçılığının dünya gıda güvenliğine ve ekonomik büyümeye katkıda bulunabileceğini söyledi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  kültür, balıkçılığı, güvenli, gıda, FAO
Link: Güvenli gıdalar için kültür balıkçılığı şart




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız