Diyetisyen Gizem Şeber, denizlerin kirli olması nedeniyle kimyasalların ve ağır metallerin balıklarda biriktiğini, balığı ızgarada veya buğulama pişirince kimyasalların yüzde 50 azaldığını söyledi.
Avlanma döneminin başlamasıyla balık tüketiminin de bir hayli arttığını anlatan Şeber, balık yerken dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Şeber, denizlerin kirli olması nedeniyle endüstriyel kimyasalların ve ağır metallerin balıklarda biriktiğini kaydetti. Kimyasalların ve ağır metallerin balıklarda birikmesinin insan sağlığı için oldukça sakıncalı olduğunu belirten Şeber, endüstriyel atıkların özellikle sinir sistemiyle ilgili kalıcı sorunlara neden olabileceğini ve bu etkilerin de bir anda ortaya çıkmayacağını söyledi.
Şeber, Amerikan Sağlık Birliği önerilerine göre balığın derisini ve alt karnında bulunan yağlı bölgeyi çıkararak ızgarada veya buğulama pişirmek gerektiğine dikkat çekerek, "Bu pişirme yöntemleri kimyasalları yüzde 50 azaltıyor. Fakat ağır metalleri pişirme ile azaltmanın bir yolu ne yazık ki yok, çünkü cıva gibi ağır metaller balığın derisinde değil, kaslarında birikiyor" dedi.
Şeber, cıvanın sağlığa olan olumsuz etkilerinden korunmak için derin su balıkları yerine daha sıklıkla yüzey balıkları tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.