Su ürünleri hedefini yükseltti
Su ürünleri, Rusya'ya ihracat artışında gaza bastı.
ANKARA - Sektörel bazda ihracat artış hızında ikinci sırada bulunan su ürünleri, hedefini daha da yükseltti. 2014'ün 9 aylık bölümünde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında büyüme sağlayan sektör, dış satışlarında da 1.694 milyon dolara ulaştı.
Rusya Federasyonu'nun AB ile yaşadığı sıkıntıların sektörlerine fırsat yarattığını aktaran İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, ülkeye eylül ayında yüzde 228, 9 aylık dönemde ise yüzde 127 oranında artış hızına ulaşıldığını ifade etti.
İhracata yüzde 100 katma değer sağlayan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, yılın 9 aylık döneminde bir milyar 694 milyon dolar dış satışa ulaştı. Önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.9 oranında büyüme gerçekleştiren su ürünleri ve hayvansal mamuller, artış oranıyla da sektörel anlamda savunma sanayinin ardından ikincilik koltuğuna oturdu.
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, Rusya Federasyonu'nun AB ile yaşadığı sıkıntılar nedeniyle bu ülkeye son aylarda ihracat artış hızında yükselme olduğuna dikkat çekti. Sagun, "Rusya'ya eylül ayında yüzde 228 oranında büyüme ve 10.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 9 aylık süreçte de Rusya Federasyonu'na yüzde 127 oranında artış yakaladık. Suriye'ye aynı dönemde yüzde 160 oranında artış yakalasak da Rusya'ya gerçekleşen dış satışımızın daha kalıcı ve istikrarlı olacağına inanıyoruz. Rusya'dan beklentimiz büyük" dedi.
"Sektörümüz tüm ürün gruplarında artış sağladı"
Sagun, ortaya koydukları performansla hedeflerini yakalayacaklarına inandığını dile getirerek, "Sektörümüz tüm ürün gruplarında artış sağladı. Hatta bazılarında yüksek oranlarda büyümemiz ihracatçılarımızın yüzünü güldürdü. Bunun da etkisiyle 2023 yılı için öngördüğümüz 2.5 milyon dolar ihracat hedefini bu yıl itibarıyla yakalamayı ümit ediyoruz. Buna göre de 2023 yılı hedefimizi 5 milyar dolara yükseltmiştik. Tüm çabamız bu hedefleri yakalamak ve mümkün olursa daha da önüne geçmek" açıklamasında bulundu.
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nin verilerine göre sektörün ürün bazlı ihracattaki büyüme oranları, 2014 yılı için öngörülen 2.5 milyar dolarlık ihracat hedefinin yakalanacağı sinyalini verdi. Buna göre yılın 9 aylık bölümünde bir önceki yılın aynı dönemine göre su ürünlerinde yüzde 23 artışla 501 milyon, kümes hayvanları ve etleri ürün grubunda yüzde 5 büyümeyle 490 milyon, yumurtada yüzde 8 yükselişle 297 milyon dolarlık ihracata imza atıldı. Süt ürünlerinde yüzde 47 gelişmeyle 248 milyon, tabii balda ise yüzde 50 gibi yüksek oranda artışla 11 milyon ve diğer başlığı altındaki ürünlerde de yüzde 34 büyümeyle 148 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti.
Yılın 3. çeyreği sona ermesiyle birlikte ülke bazlı en fazla dış satış binde 8 azalış ve 653 milyon dolarla Irak'a yapıldı. Irak'a ihracatta küçük gerileme olmasına rağmen birçok ülkede de büyük artışlar gerçekleşti. Bunlar ise sırasıyla yüzde 18 büyüme ve 98 milyon dolarla Hollanda, yüzde 12 artış ve 91 milyon dolarla Almanya, yüzde 18.4 gelişme ve 62 milyon dolarla da İtalya oldu. Ayrıca Suriye'ye yüzde 160.8 gibi yüksek oranda artış ve 60 milyon dolar, Rusya Federasyonu'na yüzde 127 büyümeyle 56 milyon dolar, Hong Kong'a ise yüzde 60.9 gelişmeyle 52 milyon dolarlık dış satış dikkat çekti. |