Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer

Balıktan sonra en çok tüketilen deniz canlısı karidestir. Az oranda kalori ve doymuş yap içeren karides sağlıklı besin maddelerinden biridir.

 
Karides pembe, gri, kahverengi ve sarımsı renklerde olabilir. Tüm yıl boyunca hem donmuş hem de taze olarak tüketilebilen bu canlı özellikle omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.
 
 
 
Karidesin Faydaları
 
1. Karides selenyum minerali açısından oldukça zengindir. Selenyum kanser ve bu tarz ciddi hastalıklara sebebiyet veren maddeleri etkisiz hale getirir.
 
2. Karides düşük kalorili bir protein kaynağıdır. Bir porsiyon karideste yaklaşık 23,7 gram protein ve 112 kalori vardır.
 
3. İyi bir D vitamini kaynağı olan karides dişlerin ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kalsiyum ve fosfor dengesini de sağlar.
 
4. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan karides beyin fonksiyonlarının düzenli gelişimini ve çalışmasında etkilidir. Ayrıca içerdiği B12 ile kan hücrelerinin gelişimini destekler.
 
5. Diş etleri rahatsızlıklarında da anti-enflamatuvar etkisiyle bilinir.
 
Pişirme önerileri
 
1. Tarifinizde nasıl gerektiğine bağlı olarak kabuklu veya kabuksuz şekilde pişirilebilir. Karidesin temizlenmesinin ise kendine has bir yöntemi mevcuttur. Temizlerken başını ve bacaklarını önce ve ardından kuyruğundan tutarak kabuğunu sıyırmanız gereklidir.
 
2. Donmuş karidesleri temizlerken tamamen çözündürmemeye dikkat edin. Karides hafif buzlu haldeyken kabuğunu soymak daha kolay olacaktır.
 
3. Karidesin bağırsakları haşlamadan ya da pişirilmeden önce de çıkarılabilir. Bunun için sırt kısmını hafifçe çizerek bağırsaklarını çıkarabilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız