Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Su ürünleri ihracatçıları Avrupa'yı fethediyor

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, Türk balıkçılığının dünya pazarlarında daha fazla söz sahibi olabilmesi için, açık deniz balıkçılığının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

İSTANBUL - Türkiye’nin su ürünleri ihracatçılarının Brüksel’de “Seafood Expo” fuarındaki stantları büyük ilgi gördü. Ziyaretçi sayısının geçmiş yıllara göre büyük bir artış gösterdiğini belirten katılımcılar, fuar boyunca büyük çaplı iş bağlantıları gerçekleştirdiklerini söylediler. Son dönemde balık ihracatındaki hızlı büyümede Türkiye’nin Yunanistan’dan boşalan pazarın doldurulmasında etkili olduğunu belirten İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “Türk balıkçılığı dünya pazarlarından daha fazla pay alabilmek için, artık açık deniz balıkçılığına geçmelidir” dedi.

İhracatta rekor artış var

Su ürünleri sektöründe dünyanın en büyük fuarı olarak kabul edilen ve 76 ülkeden bin 690 firmanın katılımı ile bu yıl 22’ncisi düzenlenen Brüksel “Seafood Expo”da (Global Su Ürünleri Fuarı) Türkiye’den 14 firma milli katılımcı olarak yer aldı. 145 ülkeden 26 bine yakın ziyaretçiyi ağırlayan fuarın Türkiye milli katılım organizasyonunu, 10’uncu kez İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği gerçekleştirdi. 6-8 Mayıs tarihlerinde düzenlenen fuarda Türk firmaları 600 metrekarelik bir alanda ürünlerini sergilediler. Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, tamamen profesyonel katılımcılara yönelik olarak gerçekleştirilen fuarda, Türkiye stantlarına ilginin her geçen yıl daha da arttığını, bunun da ihracata yansımalarının açıkça görüldüğünü kaydetti. Geçen yıl 565 milyon dolar olarak gerçekleşen su ürünleri ihracatının bu yıl 750 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini belirten Sagun, bunun yüzde 30’un üzerinde bir artışı ifade ettiğini vurguladı.

Açık deniz balıkçılığı şart

Türk kültür balığı üretiminin son yıllarda 200 bin ton seviyelerine ulaştığını ve Türkiye’nin Norveç’ten sonra dünyanın ikinci büyük kültür balığı üreticisi olduğunu belirten Ahmet Tuncay Sagun, “Türkiye, büyüyen yerli balık tüketimine tedarik sağlamanın yanı sıra, Avrupa pazarında çupra, levrek ve alabalık gibi türlerin ana tedarikçisi konumuna gelmiştir. Türk kültür balığı endüstrisinin rekabetçi özelliğini muhafaza etmesi için daha verimli, sürdürülebilir, çevre dostu diyetlere ve üretim metotlarına gereksinimi bulunmaktadır” diye konuştu.

Türkiye’nin balıkçılıkta dünyadaki payını daha fazla artırmasının açık deniz balıkçılığı ile mümkün olduğuna işaret eden Sagun, bu konuda temel engelin mevzuat olduğunu söyledi. Sagun, açık deniz avcılığında orkinosta belli bir mesafe alındığını ancak, gümrük mevzuatı ve veterinerlik sertifikası gibi sorunların çözüme kavuşturularak, açık deniz avcılığının önünün tümüyle açılması gerektiğini kaydetti. Açık deniz avcılığının önündeki engellerin kaldırılmasıyla, Türkiye karasularındaki balık avında baskının azalacağını ve ithalatın önünün kesileceğini ifade eden Sagun, ihracatının büyük bir ivme kazanacağını sözlerine ekledi.

14 firma katıldı

Seafood Expo-2014 fuarına Türkiye milli katılımı gerçekleştiren firmalar arasında, Abalıoğlu Yem, Agromey Gıda ve Yem, Akuvatur Su Ürünleri, Bağcı Balık Gıda, Bal-Pi Gıda, Dardanel Önentaş Gıda, Kemal Balıkçılık, Kılıç Deniz Ürünleri, Kopuzmar Su Ürünleri, Penta Su Ürünleri, Pınar Entegre Et, Sastaş, Seller Gıda ile Su Ürünleri Tanıtım Grubu yer aldı.

Sagun, dünya devri BioMar'la ortak balık üretecek

Türkiye’nin önde gelen deniz ürünleri üretici ve ihracatçısı Sagun Grup, balık yemi üretiminde dünyanın iki numaralı devi Danimarkalı BioMar Group ile ortak fabrika kuruyor. Söke Organize Bölgesi’nde kurulacak 100 bin ton yıllık üretim kapasitesine sahip tesis, yem verimliliği, teknik servis ve sürdürülebilirlik konularına yoğunlaşacak. Ortaklığa ilişkin anlaşma Brüksel’de düzenlenen Seafood Expo’da imzalandı. 14 milyon euro yatırım ve 60 milyon euro işletme sermayesi ile kurulacak balık yemi tesislerinde, 2015'te üretime başlanması hedefl eniyor. Yüzde 50-50 ortaklıkla Türkiye’de üretilecek yemin iç piyasanın yanı sıra, başta İran ve Azerbaycan olmak üzere komşu ülkelere de ihraç edilmesi öngörülüyor. Ortaklık anlaşmasının imza töreninde konuşan Sagun Grup Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, ortaklığın Türk kültür balıkçılığı endüstrisinin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi. Biomar’ın balık yemi geliştirmede sahip olduğu know-how’dan hem kendilerinin hem de Türkiye’deki diğer balık çiftliklerinin yararlanacağını belirten Sagun, “Biomar, çupra, levrek ve alabalık için yüksek performanslı yem tedarikinde Avrupa’da lider. Biz, Biomar ile eşit şartlarda bir işbirliği anlaşması yaptığımız için gururluyuz” dedi.

BioMar Grup CEO’su Torben Svejgard de Türkiye’nin, balık üretiminde hızlı büyüme ve büyük potansiyeli ile öne çıktığını, yatırım kararlarında bu unsurların yanı sıra, doğru ortağı bulmanın da etkili olduğunu söyledi. Svejgard, “Sagun Grup, uzun bir geçmişe ve Türkiye’de ve dünyada mükemmel bir iletişim ağına sahip olan güvenilir bir şirket. Bu, yeni ortak girişimin pazara girişini kolaylaştıracak” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Su ürünleri ihracatçılarıi Avrupa'yı fethediyori su ürünleri, ihracat, balıkçılık
Link: Su ürünleri ihracatçıları Avrupa'yı fethediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız