Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına karşın, ortalama kişi başı balık tüketiminin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin üçte biri oranında olduğu belirlendi.
Bandırma Ticaret Odası Başkanı, aynı zamanda Bandırma'da faaliyet gösteren Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı olan Osman Kocaman, Türkiye'nin balıkçılıkta istenilen noktaya ulaşamadığına dikkat çekti. Türk halkının balık tüketimi açısından gün geçtikçe bilinçlendiğini, ülke genelindeki tüketim miktarının her yıl arttığını dile getiren Kocaman şöyle konuştu: "İnsanların yeterince balık tüketmesi satın alma gücüyle de orantılıdır. 'Halkımız balık tüketmiyor' tezini doğru bulmuyorum. Fiyat uygun olduğu zaman özellikle iç bölgelerimizin büyük miktarlarda balık tükettiğine şahit oluyoruz. AB ülkelerinde ortalama kişi başı balık tüketimi 24 kilogram olarak gerçekleşiyor. Türkiye'de ise bu rakam 8 kilogram civarında. Bunun bir bölümü balık unu fabrikalarına gidiyor. 'Türkiye'de mutfağa giren net miktar 6 kilogramdır' diyebiliriz. Özetle, AB ortalaması bizim 3 katımız ancak gelir ortalaması da bu oranlarda seyrediyor."
Kaçak avlanmanın önüne geçilmeli
Balık avı sezonunun 1 Eylül'de başladığını anımsatan Kocaman, yeni sezondaki beklentilerinin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu ifade etti.
Osman Kocaman, halka sürekli ekonomik fiyatla balık sunmayı amaçladıklarını belirtti. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için balık avcılığının sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi. Bu konuda mutlaka kaçak ve aşırı avlanmanın önüne geçilmesi gerektiğine değinen Kocaman, son yıllarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sektörle birlikte hamsiye kota getirerek, bu konuda önemli bir adım attığını söyledi. Kocaman, şu anda kaçak avcılıkla ilgili hem devlet tarafından atılması gereken adımlar bulunduğunu hem de sektörün oto kontrol mekanizmasını işleterek kendini samimiyetle denetim altına alması gerektiğini anlattı.
http://www.referansgazetesi.com/ |