Uzayan Balık Boyları Çevrecileri Sevindirdi
Avlanma limitinin lüfer için 14'ten 20 santimetreye, lagos ve orfoz için de 30'dan 45 santimetreye çıkarılması, çevre örgütlerini sevindirdi.
Orfoz ve lagos türleri için belirlenen ölçüleri yeterli bulan çevreciler, diğer türler için de aynı duyarlılığı beklediklerini bildirdi.
Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Greenpeace Akdeniz'in başlattığı "Seninki kaç santim" kampanyası bünyesinde "Bakan'a kalem" sloganıyla bir proje yürüttüklerini söyledi.
Dökmecibaşı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in "su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğde değişiklik içeren taslak hazırladıklarını, bu kapsamda, avlanma limitinin lüfer için 14'ten 20 santimetreye, lagos ve orfoz için de 30'dan 45 santimetreye çıkarıldığını bildirdiğini" anımsattı.
Orfoz ve lagos için yasal avlanma boyunun 30 santimetreden Greenpeace'in de önerdiği 45 santimetreye çıkarılmasının sevindirici olduğunu anlatan Dökmecibaşı,
"Ancak Greenpeace, lüfer için verilen 20 santimetre kararını yetersiz buluyor. Lüfer, kalkan ve diğer türler için bir gelişme olmaması, riskli bir zaman kaybıdır" dedi.
-KALKAN BOYU DA 45 SANTİMETREYE ÇIKARILMALI-
Yürüttükleri kampanya kapsamında, balık boylarına ilişkin bilimsel verilere dayanan cetvel hazırladıklarını anımsatan Dökmecibaşı, şunları söyledi:
"Sayın Bakan sonunda cetvelimizi kullandı. Akdeniz ekosistemi için çok önemli olan orfoz ve lagos türleri için attığı imzaya seviniyoruz. Ancak diğer çok değerli türler için de aynı duyarlılığı acilen göstereceğini umuyoruz. Lüfer, 24-25 santimetreden önce üremiyor, bu nedenle 20 santimetre avlanma boyunun yeterli gelmeyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca bilimsel raporlarda tehlike altında olduğu belirtilen kalkanın boyu da acilen 40 santimetreden 45 santimetreye çıkarılmalı. "
Greenpeace'in bu kampanya çerçevesinde lüfer, kalkan, orfoz, palamut gibi türler öncelikli olmak üzere tüm avlanma boyları listesinin bilimsel bir kurul tarafından yeniden düzenlenmesini istediğini belirten Dökmecibaşı, bu kararların uygulanmasına yönelik düzenlemelerin ve denetlemelerin yapılmasını ve balıkçıların da söz konusu değişikliklere karşı Bakanlık tarafından desteklenmesini talep ettiğini bildirdi.