Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer

Balıkçılar köpürüyor denizler de...

  Ahmet Yazıcıoğlu 
 
 
Bakanlar Kurulu'nun su ürünlerine yönelik yeni teşvik düzenlemesi, büyük kültür balıkçıları arasında tepkiyle karşılandı. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren karara göre, yıllardır levrek ve çipurada kilo başına verilen 85 kuruşluk destek, bundan böyle yıllık üretimleri 250 tonun altında olan çiftlikleri kapsayacak. 251 ile 500 ton arasında üretim yapanlara, desteğin yarısı verilecek. Üretimleri 500 tonu aşan levrek ve çipura çiftlikleri ise artık desteklenmeyecek. Kilo başına 65 kuruş destek alan alabalıkçılara da kademeli bir teşvik düzenlemesi getirildi.

Büyük kültür balıkçıları karara fena halde tepkililer. Desteğin kaldırılması kültür balıkçılarını başka ülkelere kaçırır, balık fiyatlarını da iki misline çıkarırmış.
Bence işi tıkırında hiç bir kültür balıkçısı ne işini terk eder, ne de yurt dışına kaçar gider. Şirketini ikiye, üçe böler ve devlet desteğini de almaya devam eder! Hem destek ve teşvik nereye kadar?

Kültür balığı fiyatları da zamlanacağı kadar zamlandı. İkiye falan da katlanmaz. Katlanırsa zaten o balıkların yüzüne bakan olmaz.

Konu kültür balıkçılarından açılmışken dilerseniz biraz daha sürdürelim. Sahil Güvenlik, Ildırı ve Gerence'deki balık çiftliklerine ceza yağdırmış. Olacağı buydu.

Kafeslerin kıyıya yakınlıkları nedeniyle 10 ayrı çiftliğe 95'er bin lira ceza kesilmiş. Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ne yapacaktı? "Gelin üretiminizi isterseniz karada yapın" mı diyecekti?

Sahildekiler, büyük kafeslere yavru balık taşımakta kullanılan römork kafeslermiş. Onlarda üretim yapılmıyormuş. Haksız yere kesilen cezalar geri alınmalıymış. Aksi halde bu balıkçılar haklarını hukuki yollardan arayacaklarmış. Çünkü cezalar hukuki temelden yoksunmuş. Sektörün böyle baskılar altında büyümesi mümkün değilmiş.

Balık çiftliklerinin ne kadar deniz yüzeyi kiraladıklarını ve ne kadar yere yayıldıklarını incelenmekte de yarar vardır. Sahil Güvenlik 109 nolu Bot Komutanlığı görevini yapmıştır.

8500 yıllık kent İzmir

Tekne kazıntısı oğlum İngilizce'deki başarısını Çakabey'e borçludur. İlköğretim ve lise eğitimi süresince her sabah soğuk-sıcak, yağmur-çamur, toz- duman demeden kör şafakta kalkmış, öğrenci servisiyle Güzelyalı'dan Sasalı'ya kadar gitmiş ve ancak hava kararırken eve dönebilmişti. Bugün iki fakülte mezunu olmasını da, Çakabey'den aldığı köklü eğitime borçludur. Bir Yazıcıoğlu daha (sevgili torunum Dersu)oradan mezun olmak üzeredir.

Çakabey Kültür Yayınları'nın İzmir'e armağan ettiği belgesel tadındaki 260 sayfalık kitabını elime alınca birden o günleri hatırladım. Çakabey Okulları'nın kurucu temsilcisi Zafer Eraslan, "İzmir 8500 Yıllık Bir Kent" kitabını, okul duvarlarını aşan sorumluluklarını yerine getirmek amacıyla hazırladıklarını belirtiyor.

- Kitabımızla yaşadığımız şehre borcumuzu ödemek isterken, aynı zamanda kentimizin taşıdığı ruhu yansıtmayı amaçladık.

Kitabın yazarı ve genel yönetmeni Deniz Korlu Oral ise "İzmir'de gün ışığına çıkan tarih 8500 geriye gitmektedir. Şehrin geçmişi yaşlı ama, ruhu daima gençtir" diyor.

Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan kitap, Remzi Kitabevi'nde satışa sunuluyor.

KILÇIK
Dürüstlük, bilgelik kitabının ilk konusudur.
Thomas Jefferson
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler:  Ahmet Yazıcıoğlu, Balıkçılar köpürüyor denizler de
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız