Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer

4 kg'lık balon balığı ağlara takıldı
 
Uzmanlar "Balon balığı Akdeniz’de hızlı bir gelişme ve üreme döneminde. Uygun ortamı bulduğunda hızla büyüyebilir. Tehlike bu balığın iç organlarındadır" diyor.
 
Muğla’nın Bodrum ilçesinde balıkçıların ağına 4 kilo 50 gram ağırlığında, 67 santimetre uzunluğunda balon balığı takıldı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bodrum açıklarında avlanan "Sevinç Kaptan" isimli teknenin ağlarına 4 kilo 50 gram ağırlığında, 67 santimetre uzunluğunda balon balığı takıldı. Balık, sergilenmek üzere Bodrum Belediyesinin karşısındaki balık pazarına getirildi.
Balığın sergilendiği tezgahta çalışan Mehmet Aksu, 22 yıldır balıkçılık yaptığını, şimdiye kadar bu büyüklükte bir balon balığı görmediğini söyledi.
 
Yaklaşık 2 ay önce birkaç balon balığının Bodrum’da ağlara takıldığını ifade eden Aksu, "Ama onların hiçbiri bu kadar büyük değildi. İki ay önce balıkçı arkadaşlar bu balıkların ağlara zarar verdiğinden şikayet ediyordu.
 
Balığı bir süre tezgahta sergiledikten sonra kurutup süs olarak kullanmayı düşünüyorum. Balığın zehirli olduğu söyleniyor" diye konuştu.
 
Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şimdiye kadar 6-7 kilogram büyüklüğünde balon balıklarına rastlandığını söyledi.
 
Balon balığının Hint Okyanusu kökenli olduğunu belirten Tarkan, şöyle konuştu: "Balon balığı Akdeniz’de hızlı bir gelişme ve üreme döneminde. Uygun ortamı bulduğunda hızla büyüyebilir. Tehlike bu balığın iç organlarındadır.
 
Pişirilme sırasında balığın iç organlarındaki zehir tehlike oluşturur. Balon balığı üreme zamanlarında tetrodoksin denilen bir zehir salgılıyor. Bu, siyanürden 50 kat daha tehlikeli bir zehir. Çok lezzetli bir balık olmasına karşın pişirilmeden önce dikkatle temizlenmesi gerekiyor. İç organlarındaki zehiri balığın etine bulaştırır da yerseniz ölümcül bir sonuç ortaya çıkabilir.
Balıkçılar ağlara zarar verdiği için bu balıklardan şikayetçi."
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız