Güngör Uras / Olayların içinden
Isparta’nın dört yanı sedir çamı
Şevket Demirel ile Isparta’nın merkezini, dağını, tepesini, ovasını dolaştım. Isparta’nın yollarının iki yanı sedir çamı. Şehri çevreleyen tepeler çam ağaçları ile yemyeşil olmuş. Şevket Demirel, Isparta’nın vergi şampiyonu. Önce çimento üretimine ilgi duymuş. Sonra orman ve tarım ürünleriyle ilgilenmeye başlamış. - Göltaş Çimeto, yılda 2 milyon ton klinker, 2 milyon 500 bin ton çimento üretiyor. - Göltaş Enerji, su kaynaklarını değerlendirerek yılda 200-400 milyon kWh elektrik üretiyor. - Orma entegre orman ürünleri fabrikası yılda 600 yüz bin metreküp ağaç işleyerek 500 bin metreküp kaliteli levha üretiyor. - Orkav Kavakçılık işletmesi, kavak yetiştiriyor. Yıllık üretimi 10 bin metreküp. Bodur elma fidanlığında her yıl bir milyon adet fidan dağıtıma hazır hale geliyor. 100 dönümlük serada organik domates, biber, salatalık üretiliyor. - Puccinelli Elmataş kurutulmuş sebze, meyve, meyve suyu ve salça üretiyor. Yıllık yaş meyve ve sebze işleme kapasitesi 100 bin ton. Yılda on bin ton yaş elma, kurutulup, değirmenlerden geçirilerek, elma unu yapılıyor. Bu un, çocuk mamalarında, bisküvi, pasta sanayiinde kullanılıyor.
Kızlar üretim yapıyor Şimdilerde işletmelerin sorumluğunu 3 kızı üstlenmiş. Nihan Demirel Atasagun, Neslihan Demirel ve Binhan Demirel Kesici, yatırımların ve üretimin başında. İşletmelerin yarattığı kaynak yeni yatırımlara yönlendiriliyor. Geçen yıl 150 milyon dolarlık yatırım yapılmış. Şevket Demirel çevre ağaçlandırması, kavak ve elma fidesi yetiştirilmesi, meyve ve sebze üretiminin artırılması için çaba gösteriyor.
Isparta’yı çepeçevre dolanan ‘yeşil kuşak’ projesi ile çevre tepelere 15 bin hektara 15 milyon çam ağacı dikilmiş. Tamamen taşlık bir alan olan Bedre ovasında 30 bin dekara sedir ve kızıl çam ağacı dikilerek çam ormanı oluşturulmuş.
Dağ - taş ağaçla doldu Taşlık tepelere ve düzlüklere sedir çam dikildiğinde, sedir çamı çıkardığı asitle taşı deliyor, taşlık alan ıslah oluyormuş.
Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci ile konuştum. Son 30 yılda Isparta’da 72 bin hektar alan ağaçlandırılmış, 115 milyon fidan dikilmiş. Sadece son on yılda dikilen fidan sayısı 68 milyon. Bu yıl 2 bin 300 hektara 2 milyon ağaç dikiliyor. Dikilen ağaçların yüzde 90’ı sedir çamı, kızıl çam. Orman Bölge Müdürlüğü’nün fidanlığında her yıl 7.5 milyon fidan yetiştiriliyor. Şevket Demirel, “Isparta gülcülükle, halıcılıkla zenginleşemez. Senede gülyağından 20 milyon dolar para gelir. Üretimi artıramazsınız. Artırsanız satamazsınız. El halısı dünyada en fakir bölgelerde dokunuyor. Bir günde bir kişi en fazla 40 bin düğüm atabilir. Halı dokumak çalışana para getirmez. Fakat meyvede büyük potansiyel var. Kirazın kilosu 2.5 dolara satılır. Isparta’da 100 bin ton üretilir ise bunun geliri 250 milyon dolar eder. Meyve sebze üretebilmek için arazinin sulanması gerekli. Daha önce Eğirdir gölü her yıl 800 milyon metreküp suyu Akdeniz’e atarken şimdilerde sulama şebekeleri kuruldu. Gölün etrafındaki tüm ovalar suya kavuştu. Sulanan arazilerde şimdilerde elma, kayısı, kiraz ve diğer para eden meyveler yetiştiriliyor” diyor.
|