Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  Ormancılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Doğal yaşam-Çevre
 Bitki örtüsü-Ormanlar
 Ağaçlandırma
 Orman yangınları
 Orman ve İnsan
 Orman ürünleri sanayi
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Sakız ağaçları Anadolu'da yeniden yeşerecek

2014-2019 dönemininde uygulanacak Sakız Eylem Planı kapsamında, 150 bin sakız ağacı toprakla buluşacak.
 
ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2013 yılında başlatmış olduğu gelir getirici tür eylem planlarından, Badem, Ceviz, Salep eylem planları gibi doğal kaynaklar açısından değer taşıyan ve ülke ekonomisine katkıdan bulunan projelerin ardından 2014-2019 dönemini kapsayacak Sakız Eylem Planı'yla da 150 bin sakız ağacını toprakla buluşturacak.

Asırlardan beri insanlar tarafından gıda, tıbbi-aromatik ve kozmetik maksatlı kullanılan ve Türkiye'de yayılış gösteren Pistacia lentiscus türünün chia varyetesinden elde edilen salgı sakızı çok kıymetli bir ticari ürün niteliği taşıyor. Ülke topraklarında yetişme alanı bulunmasına rağmen üretimi neredeyse yok olmaya yüz tutan ham sakız ve sakız ürünleri konusundaki ihtiyaç ithalat yoluyla karşılanıyor.

Bu nedenle harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, hazırlanan Sakız Eylem Planı'yla ekonomik değeri yüksek bu ürünün üretiminin arttırılarak dışa bağımlılığın azaltılmasını hedefliyor.

Günümüzde dünyanın sakız talebi, Çeşme Yarımadası'nın karşısında bulunan Sakız Adası'ndan karşılanıyor. Bazı bilimsel çalışmalara göre, yakın geçmişe kadar Türkiye'de Çeşme Yarımadası'nda da üretiminin söz konusu olduğu bilinen sakızın anavatanının Çeşme Yarımadası olduğu ifade ediliyor. Bugün ise Türkiye'de sakız ağaçlarının sayısı yok denecek kadar azken, sakız üretimi kültürü de bulunmuyor.

Sakız ağacının ülke toprakları ile yeniden buluşması ve üretim kültürünün yeniden canlanması amacıyla hayata geçirilen Sakız Eylem Planı ile 150 bin sakız ağacı toprakla buluşacak.

İzmir, Antalya ve Muğla'da çalışmalar yürütülecek

Eylem planının öngördüğü çalışmaların uygulanabileceği alanların tespiti için 300 bin dekar alanda saha ve servet envanteri çıkartılacak. Bu alanlar, ağırlıklı olarak İzmir'de bulunmakla birlikte sakız ağacına elverişli olduğu düşünülen Muğla ve Antalya'yı da kapsayacak. Güvenli klon elde edilebilmesi içinde bir klon parkı oluşturulacak.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, eylem planının hayata geçirilmesi ile Türkiye'de tabii olarak yetişen, sakız üretimine elverişli ağaçların tespit edileceğini belirterek, 5 bin sakız ağacının koruma altına alınacağını vurguladı.

Eroğlu, "Piyasanın ve teşkilatın ihtiyacının karşılanabilmesi maksadıyla bir adet havai daldırma metoduyla fidan üretimi yapılabilecek sakız bahçesi kurulacak. 425 kişiye sakız ağacı yetiştiriciliği ve sakız işleme eğitimi verilecek. Böylece bu kıymetli ürün topraklarımızda yeniden yetiştirilerek sakız ihtiyacımız iç kaynaklardan sağlanacak" ifadesini kullandı.

Veysel Eroğlu, sakız ormanlarından sürdürülebilir faydalanma sağlamak amacıyla da Sakız Üretici Birliği'nin kurulacağını kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sakız ağaçları, Anadolu'da, yeniden yeşerecek
Link: Sakız ağaçları Anadolu'da yeniden yeşerecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız