Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  Tıbbi, Aromatik Bitkiler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Tohum-Çeşit
 Gübre-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Salep Eylem Planı Uygulamaya Geçiyor

ANKARA (İHA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), uygulamaya koyduğu odun dışı orman ürünleri eylem planlarına bir yenisini daha ekledi. 2014-2018 yılları arasında uygulanacak Salep Eylem Planı hayata geçiyor.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2013 yılında başlatmış olduğu Badem Eylem Planı, Ceviz Eylem Planı, Trüf Ormanı Eylem Planı gibi doğal kaynaklar açısından değer taşıyan projelerin ardından 2014-2018 dönemini kapsayacak Salep Eylem Planı’nı da 2014 yılında hayata geçiriyor. Arapça “sahlap” kelimesinden dilimize giren bir kelime olan salep, ismini orkide ailesine ait orchis, ophyris, serapis, platanthera, dactylorhiza cinslerine ait türlerin yumrularından alıyor. Orchidaceae familyası türlerinden 10 değişik cinse ait 80 farklı türün toprak altı yumrularının işlenmesi ile üretiliyor ve yaygın olarak toz halde tüketime sunuluyor. Daha çok ormanlık, makilik, çayırlık, zeytinlik alanlarda yayılma gösteren salep orkidelerinin doğal ortamlarında yetişmelerini sağlamak maksadıyla harekete geçen OGM, 1 milyon 350 bin dekar alanda ürün ve alan envanteri çıkaracak. Ayrıca her yıl gen kaynağı maksatlı oluşturulacak tohum bahçelerinden elde edilecek yüksek kalitedeki tohumlar fidanlıklarda yetiştirilecek, 5 yılda toplam 2 milyon adet salep orkidesi belirlenen doğal yayılış alanlarına transfer edilecek.

BİN 850 KİŞİYE EĞİTİM VERİLECEK
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’de salep orkidelerinin gelecek nesillere aktarılmasını ve mevcut faydalanmaların sürdürülebilirliğini sağlamak maksadıyla Antalya, Elazığ, Isparta, Kastamonu, Kahramanmaraş ve Muğla olmak üzere 6 ilde ilgili araştırma müdürlüklerinin öncülüğünde araştırma yapacak. Ayrıca yerel halkı da kapsayan bin 850 kişiye salep orkidelerinin üretimi ve korunması hakkında eğitim verilecek.
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, önceleri sadece odun kaynağı olarak görülen ormanların çok amaçlı fonksiyonlarının gün geçtikçe arttığını belirterek, “Gıda ve aromatik maksatlı kullanıma konu edilen yüzlerce odun dışı orman ürününden biri de saleptir. Orkidelerin toprak altı yumrularından elde edilen salep ürününün gelecek nesillerce kullanımının sağlanması ve ekonomik değeri yüksek salep orkidelerinin yayılış alanlarının genişletilmesi için yapılan bu eylem planının ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim” dedi. 
 
 

Ekleme Tarihi
05.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Salep Eylem Planı, Uygulamaya Geçiyor, salep
Link: Salep Eylem Planı Uygulamaya Geçiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız