Şehirli bahçıvanın bilmesi gereken 12 nokta Huffigtan Post Green, yeşile hasret şehirlerde, bahçıvanlık yapmanın mümkün olduğunu iddia ediyor. İşte şehirde bahçe yönetmenin 12 püf noktası...
Şehirde yaşıyorsunuz ama evinizin önünde değerlendirebileceğiniz yeşil bir alan var. Bahçeniz olsun istiyorsunuz, fakat bu konuda bilgi sahibi de değilsiniz. İyi haber; sandığınız kadar zor değil. Kötü haber; sandığınızdan daha zor.
Huffigtan Post Green’e göre bitki yetiştirmek için bilmeniz gereken 12 konu:
1. Bazı şeyleri öldüreceksiniz İlk başta bilmeniz gereken, bahçeciliğe başlarken, bazı bitkileri kaçınılmaz olarak öldürecek olduğunuz.
2. Güneşi iyi alın Kullanacağınız alana iyi bakın. Daha doğrusu bitkinizi ekmeyi düşündüğünüz yerde durun ve gökyüzüne bakın. Güneşi görüyor musunuz? Birçok meyve ve sebzenin büyümesi için günde altı saat güneşe ihtiyaç var. Eğer bundan biraz daha azsa, denemeye değer; fakat domates, biber gibi bitkilerden vazgeçmeniz gerekir. Eğer mekan daha çok gölgede kalıyorsa, sebze yetiştirmeniz zordur. Fakat serin mekanlarda büyüyen çok sayıda bitki ve çiçek mevcut. Ekeceğiniz bitkileri bu doğrultuda belirleyin.
3. Saksılarda neden delik gerekli? Bazı şeyleri öldüreceğinizi söylemiştik. Deliği olmayan saksılar buna neden olan unsurlardan biridir. Suyun çıkışı için bir yolu olmayan saksılar, bitkilerin felaketine yol açar. Saksının dibinde suyun dışarı çıkacağı bir delik bıraktıktan sonra, toprağı yerleştirmeden önce bu deliğin etrafına taş koymayı unutmayın. Aksi taktirde toprak, bir süre sonra deliği tıkayacaktır.
4. Toprak kontrolü Bahçeyi yapacağınız alanı belirledikten sonra, toprak kontrolünü yapmanız gerekir. Bu doğrultuda toprakta eksik olan unsurları eklemelisiniz. Toprağınızın kalitesine göre, bir mevsim toprağı işleyerek geçirebilirsiniz.
5. Bitkiniz ne kadar susar? Herkes bitkilerin suya ihtiyacı olduğunu bilir; fakat bazılarının ihtiyacı diğerlerinden daha fazladır. Örneğin domatesler çok fazla suya ihtiyaç duyarlar, fakat her sulama arası biraz kurumaları gerekir. Ya da, yapraklarının ıslanmasını istemeyen bitkiler vardır. Bu bitkilere sadece diplerinden su vermek gerekir.
6. Bitkilerin yemeğe de ihtiyacı vardır Gübre, yeni bahçıvanları korkutur; ama panik yapmaya gerek yok. Sonuçta, ister saksı toprağına, ister kompozit toprağa ekin, bitkileriniz hayata iyi bir başlangıç yaparlar. Bu topraklarda çok sayıda besleyici bulunur, fakat bitkilerinizi suladıkça, bunlar zayıfl arlar. Organik ve dengeli bir gübre, birçok sebze ve çiçek için uygun olacaktır. Dengeli olması demek, nitrojen, fosfor ve potasyumdan oluşan 3 temel unsurun eşit şekilde bulunması anlamına gelir. Nitrojen, yapraklar ve dallar; fosfor kök sistemi; potasyum ise çiçekler ve meyveler için gereklidir. Dengeli bir gübre bitkinizin tümünü besler.
7. Gerçek arkadaşlarınız kimler? Böcekler gerçek düşmanınızdır. Uğur böcekleri ve arılar ise en iyi dostlarınızdır. Eğer sağlıklı bitkilerinizin bozulduğunu, zayıfl adığını fark ederseniz, diplerini kontrol edin. Öte yandan uğur böcekleri, bitkilere zarar veren böcekleri yok etmekten büyük mutluluk duyarlar. Dolayısıyla tarım ilacı kullanmak yerine bin 500 adet uğur böceği sipariş etmek çok daha çevreci bir çözüm olacaktır. Arıların da polen ürettiğini unutmayın. Bu yüzden bahçenizde, arıların seveceği bitkilerin olmasında fayda var. Bu arada kedi ve köpek dostlarımızın da bahçeye zarar verebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
8. Sabırsız olmayın Çok deneyimli bir bahçıvan değilseniz, süper bir ikliminiz yoksa ya da sihirbaz değilseniz, kısa bir sürede olgun bir domates yetiştirmeyi beklemeyin. Bahçecilikte öğrenilmesi gereken en zor konu, sonuç almak kadar, buna giden süreçten de keyif almaktır.
9. Destek verici olun Küçük alanlarda bitkilerinize destek vermek, sadece onların daha güçlü büyümesini sağlamaz, aynı zamanda size de daha fazla mekan sağlar. Örneğin salatalıklar yere yayıldıklarında, onlara bir merdiven yardımı yaparak, buna tırmanmalarını sağlayabilirsiniz. Böylece salatalıkların gölgesinde kıvırcık salata yetiştirecek yere sahip olursunuz. Bir tür kazan-kazan durumu.
10. Rahat büyümelerini sağlayın Bir sıra tohum ekip, onların yeşil yeşil ortaya çıktıklarını seyretmekten daha keyifl isi yoktur. Bu küçük şeyleri dünyaya siz getirdiniz, ama şimdi onların en azından yarısını yok etme zamanı. Mikro yeşillikler yetiştirmediğiniz sürece, bitkileriniz üst üste rahat etmeyeceklerdir. Toprak ve ışık için rekabet edecekler, küçük kalacaklar ve öleceklerdir. Boyut ve büyüme alışkanlığına göre, bitkileriniz arasında ve etrafında boşluk yaratmanız gerekir.
11. Bitkilerin neden budanması gerekir? Bazen sadece mekana uyum sağlamak için budama yaparız. Diğer zamanlarda ise budama yapmak, bitkilerin ve ağaçların daha sağlıklı büyümelerini sağlar.
12. Planlı olun
Yeni bahçıvanların en son yaptığı şey plandır. Çok az şey yetiştirecek bile olsanız, kendi programınızı kontrol edin; bitkilerinize ne zaman su, gübre verebileceğinizi, ne zaman budama yapacağınızı belirleyin. Bahçenizde ne görmek, ne koklamak istediğinize karar verin. Ekmeyi planladığınız bitkilere yönelik araştırma yapın. Hangi bitkinin hangi diğer bitkinin yanında büyüyebileceğini öğrenin. Sonuçta unutmayın ki, şehir bahçıvanlığı cesaret ister. Planlama ve araştırma ile kendi bahçenizi yaratabilir ve şehirde yaşayan herkese örnek olabilirsiniz. |