Maviyemiþ Ýçin Uluslararasý Ortaklýk Türkiye ile Slovenya’da “maviyemiþ”in üretimi kapsamýnda ortak araþtýrma baþlattý.
TÜBÝTAK tarafýndan da desteklenen “Türkiye ve Slovenya’da maviyemiþ bitkisinin kültür ve yabani rubus ve vaccinium türlerinde virüslerin saptanmasý ve izolat deðiþikliklerinin incelenmesi” konulu proje hazýrlandýðý, bu proje kapsamýnda Türk ve Slovenya’daki akademisyenlerin maviyemiþ üzerinde araþtýrma baþlattýklarý bildirildi.
Proje Danýþmaný ve Ondokuz Mayýs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öðretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, projeye OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ile Slovenya Tarýmsal Araþtýrmalar Müdürlüðünün ortak olduðunu söyledi.
Çelik, proje kapsamýnda söz konusu üç kurumdan bilim insanlarýnýn Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’de maviyemiþ yetiþtiriciliði yapýlan bahçelerde virüs ve bitki geliþim taramasý yaptýklarýný ifade etti.
Maviyemiþin son yýllarda dünya çapýnda popüler olmaya baþlayan, ýlýman iklime sahip düþük üzümsü meyve olduðunu anlatan Çelik, þöyle konuþtu:
“TÜBÝTAK tarafýndan da desteklenen proje 3 yýl sürecek. Projenin ilk aþamasýnda Karadeniz Bölgesi’nde yetiþtiriciliði yapýlan maviyemiþ bahçelerinde virüs taramasý ve bitki geliþimi çalýþmasý yapýyoruz. Slovenya ve Türkiye’de söz konusu meyveyi geliþtirip yaygýnlaþtýrmak istiyoruz. Saðlýk açýsýndan ve endüstride kullanýlan önemli bir bitki olan maviyemiþ, bölgede alternatif bir bitkidir.”
“SAÐLIK ALANINDA TERCÝH EDÝLÝYOR”
Maviyemiþ meyvesinin gerek bitki gerekse meyve olarak piyasada aranan birçok özelliðe sahip olduðunu ifade eden Çelik, meyvenin insan saðlýðý açýsýndan birçok faydasý bulunduðunu anlattý.
Çelik, maviyemiþin faydalarýna iliþkin þu bilgileri aktardý:
“Maviyemiþ kullanýlarak meyve suyu, reçel, marmelat veya konserve yapýlabilir. Kuru meyve olarak, ilaç ham maddesi olarak, süt ve yoðurt ile karýþtýrýlarak, yaþ pastalarda, meyveli ekmeklerde, kek ve çöreklerde, meyve salatalarýnda, dondurma sanayisinde, kahvaltýlýk olarak, sos ve garnitürlerde, çay, esans ham maddesi olarak, kozmetik sanayisinde, krem ve sabunlarda, cilt bakýmýnda ve Akdeniz tipi diyetlerde kullanýlýr. Vitamin, mineral ve lif bakýmýndan son derece zengindir.”
“KANI TEMÝZLEMEKTE, KAN ÞEKERÝ VE KOLESTEROLÜ DÜÞÜREBÝLMEKTE”
Prof. Dr. Çelik, maviyemiþlerin saðlýk açýsýndan çok yararlý olduðu kadar birim alandan oldukça yüksek gelir getirebildiðine deðinerek, þunlarý kaydetti:
“Antioksidan içeriði en yüksek kültür meyvelerinden biridir. Ayrýca gece körlüðü, gözlerde kamaþma ve diðer tüm görme bozukluklarýný önleyebilmekte, taze olarak yendiðinde kaný temizlemekte, kan þekeri ve kolesterolü düþürebilmektedir. Yaprak ve meyve çaylarý idrar yolu enfeksiyonlarýnda antibiyotik özellik gösterir. Bu nedenle Türkiye ile Slovenya arasýnda sürdürülen proje çok önemlidir. Özellikle ülkemiz açýsýndan önemli bir alternatif üründür.” |