Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Ormancılık
 Süs Bitkileri
 Doğal Ürünler
 Tıbbi, Aromatik Bitkiler
 Diğer
 


Kozalaklar ekmek parası oldu

Antalya’nın Gündoğmuş İlçesi’nde, ormanların gençleştirilmesi kapsamında kızılçam kozalaklarını toplayarak tohumlarını ayıran orman köylüleri, bu yolla aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Gündoğmuş Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ormanların gençleştirilmesi, yanan alanların yeniden ağaçlandırılması için başlatılan çalışmalar, orman köylülerine gelir kapısı oldu. Ümütlü, Serinyaka ve Çiçekoluk mahallerinde yaşayan orman köylüleri, kızılçam kozalaklarının toplanması, kozalakların açılması ve buradan elde edilen tohumların toprakla buluşturulması için çalışıyor. Köylüler kilosunu 65 kuruştan topladıkları çam kozalaklarından elde edilen tohumu toprakla buluşturan köylüler, ormanların gençleşmesini sağlıyor.
 


 
Gündoğmuş Orman İşletme Şefi Servet Taşkın, kozalak tohumlarının köylüler tarafından toplandığını söyledi. Kilosu 65 kuruştan toplanan kozalaklardan elde edilen tohumların ormanların gençleştirilmesi ve yeni orman alanları oluşturulması açısından önemli olduğunu vurgulayan Taşkın, “Bu kozalaklar ormanlara can, köylüye para olarak geri dönüyor. Kozalaklar ekonomik bir şekilde ağaca dönüşüyor. Köylüler tarafından ağaçlardan tek tek toplanıp istasyonlara getirilen kozalaklar, su takviyesiyle ayrıştırılıyor. Buradan çıkan tohumlar toprakla buluşturuluyor” dedi.

Eskibağ Orman Bölge şefi Sencer Alınoğlu ise elde edilen tohumların 2015 yılında belirlenen alanlara ekileceğini, bu tohumlardan elde edilen ağaçların ise ancak 80 yıl sonra kesime ulaşacağını kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kozalaklar, ekmek parası, Antalya
Link: Kozalaklar ekmek parası oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız