Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Ormancılık
 Süs Bitkileri
 Doğal Ürünler
 Tıbbi, Aromatik Bitkiler
 Diğer
 


Endemik harekâtı

Tarım Bakanlığı, 10 milyon TL’lik bütçe ayırdı.


ENDEMİK bitki (yalnızca belirli bölgelerde yetişen bitkiler) türlerinin korunması, ıslah edilmesi ve üretiminin yapılması amacıyla çalışmalar yürüten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Beykoz’da Bitkisel Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi adı altında yeni bir merkez kurdu. 10 yılda yapılan çalışmalar neticesinde 350 bin kilometre yol katederek 800 tür geofiti (yumrulu ve soğanlı bitkiler) topladıklarının altını çizen Tarım Bakanı Mehdi Eker, projenin 10 milyon lira bütçeye sahip olduğunu söyledi. Yaptıkları bu çalışma ile yok olmak üzere olan bazı bitkilerin de kurtarıldığının altını çizen Bakan Eker, “Yapılan uluslararası kaçakçılıkları da bu çalışmalarla engelleyeceğiz. Lale de ülkemizden bu kaçak yollarla Hollanda’ya götürüldü ve dev bir endüstri oluşturuldu. Bu kaçakçılığın engellenmesi amacıyla çeşitli cezalar kesiliyor. Ancak bunlarla asıl mücadele etmenin yolu da yetiştirme, geliştirme ve ıslah etme çalışmalarıdır” dedi.

600 DEKAR ALAN

Araştırma Merkezi’nde 27 teknik personelin görev yapacağı bilgisini veren Bakan Eker şunları söyledi: “Eski Beykoz Fidanlığı’nın bulunduğu alanda bu çalışmayı yapıyoruz. Yaklaşık 600 dekar alan var. Bunun orman olan kısmı, orman olarak muhafaza edilmeye devam edecek. Geri kalan yaklaşık 150 dekar alanda da bir eğitim merkezi kuruyoruz. İkinci olarak tabiattan topladığımız 800 tür ve çeşit geofitin çoğaltımını yaptık. Onların her birinin birer çeşidini buraya getiriyoruz. Gerek açık alanlarda gerekse hazırlanacak uygun yerlerde hem sergilenecek. Hem yetiştirilecek hem de bunların melezlenme ve ıslah çalışmaları yapılacak.”

Bu çalışmaların Türkiye ekonomisine katkısını da değerlendiren Eker, “Örnek teşkil etmesi açısından söylüyorum, Yalova’daki TİGEM işletmemizi iç ve dış mekan süs bitkisi yetiştiren firmalara 30 yıllığına kiraya verdik. Onların 5 yılda üretmeyi planladıkları çiçek değeri 150 milyon dolar. Geofit türleri kıymetli bitkiler, değeri talebe göre, satacağınız pazara göre değişiyor. Bunların ayrıca hesaplanması lazım. Her halükarda yüz milyonlarca dolar değer üretecek ve ticari değeri olacak bir üretimden yapılacak” diye konuştu.



EXPO 2016’ya ‘Şakayık’ sembol

ANTALYA’da düzen-lenecek Expo 2016’nın Türkiye için bir ilk olduğuna dikkat çeken Eker, “Türkiye ilk kez bir Expo’ya ev sahipliği yapacak. 2016’da düzenlenecek Expo’nun teması çiçek ve çocuk olacak. Antalya’da 1100 dekarda Expo için hazırlık yapıyoruz. Katılımcı her ülkenin kendi alanı yer alacak. Organizasyonun sembolü de Toroslar’da yetişen Şakayık çiçeği olacak” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: endemik, endemik harekatı, Mehdi Eker
Link: Endemik harekâtı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız